Einar Emanuelsson och hans Luleå fick jubla mot Växjö i första SM-kvartsfinalen.

Inspirerad Emanuelsson avgjorde sent

De flesta hade börjat ställa in sig på förlängning. Inte Einar Emanuelsson. Med bara 86 sekunder kvar av den tredje perioden sköt han det matchvinnande målet för Luleå i första SM-kvartsfinalen mot Växjö.

|

Målet var en riktig pärla. Han solokörde från egen zon och sköt sedan i första krysset bakom Växjös storspelande målvakt Viktor Fasth.

- Backarna kom inte ut mot mig så jag försökte mest få in pucken på mål, sedan vet jag inte om jag siktade så mycket. Men den sitter bra, sade Luleåforwarden.

Bara 16 sekunder senare gjorde Niklas Olausson 3–1 i tom kasse då Växjö plockat ut Fasth och satsat på en extra utespelare.

Luleås herrar ska efter en framgångsrik grundserie, laget kom tvåa på sämre målskillnad än seriesegraren Färjestad, försöka fixa en gulddubbel.

Damerna vann ju SM-guld i torsdags kväll, hyllades på isen före nedsläpp och fick ta emot blommor från herrkaptenen Erik Gustafsson, som timmarna före nedsläpp utsågs till SHL:s bäste back denna säsong.

Inspirerad av damerna

Emanuelsson sade att han inspirerats av damernas framgång.

- Verkligen. Speciellt som de ligger under med 0–2 i matcher och sedan vänder.

Det blev en tuff match mellan två försvarsstarka och välstrukturerade lag. Det var ideliga smågruff efter avblåsning, framför allt i tredje perioden när allt skulle avgöras.

- Vi mötte Växjö i sista matchen innan slutspelet också, då kände man att det närmade sig slutspelet. Man visste att det skulle bli så här.

Höll låg profil

I den matchen visade Växjös energispelare Brendan Shinnimin långfingret till Luleåklacken efter att ha blivit pikad, stängdes av i två matcher och missade åttondelsfinalerna mot Örebro. Nu var han tillbaka, men höll låg profil och var mer välkammad än på länge.

Shinnimin var inblandad i Växjös kvitteringsmål genom Linus Fröberg då kanadensaren skymde Luleåmålvakten Joel Lassinantti.

Det kom knappt tre minuter efter Luleås 1–0 efter drygt halva matchen då backen Daniel Sondell frispelade Emil Larsson som satte ledningsmålet.

Luleå checkade långa stunder fast Växjö i offensiv zon, dominerade matchen och vann skotten med 30–16.

Men Viktor Fasth höll på att rädda förlängning till det regerande mästarlaget.

- Vi saknar snabbheten, de checkar fast oss och sköljer över oss. Det är för dåligt, sade Växjös målskytt Linus Fröberg till C More.