Ollie Watkins frälste England. Nu väntar EM-final mot Spanien.
Ollie Watkins frälste England. Nu väntar EM-final mot Spanien. Bild: Andreea Alexandru/AP/TT

Inhopparen hjälte – sköt England till EM-final

Inbytt i den 81:a minuten. Målskytt tio minuter senare.
Englands Ollie Watkins bytte av Harry Kane och blev stor matchhjälte mot Nederländerna.
Efter 2–1 väntar nu EM-final mot Spanien.
– Den bästa känslan någonsin, säger Watkins.

ANNONS
|

28-årige Watkins, till vardags i Aston Villa, har fått sparsamt med speltid i EM. Men när det gällde som mest fick han chansen och levererade sitt livs viktigaste mål.

– Jag svär vid mina barns liv... Men jag sade till Cole Palmer att vi kommer att bytas in i dag och att han kommer att spela fram mig, säger Watkins i SVT.

Sagt och gjort.

– Jag visste att han skulle spela fram till mig när han fick bollen – och då gäller det bara att snabbt ta emot och avsluta. När jag såg att bollen gick in i det bortre hörnet – det är den bästa känslan någonsin.

ANNONS

Nederländsk drömstart

Engelsk eufori. Men matchen började bäst för Nederländerna. Redan i den sjunde matchminuten dundrade den 21-årige talangen Xavi Simons in ett skott som innebar 1–0 på Westfalenstadion i Dortmund.

Englands svar kom drygt tio minuter senare. Harry Kane avlossade ett skott och blev i samband med det träffad av Denzel Dumfries fot. Efter en lång videogranskning dömde domaren till slut straff – som Kane själv kliniskt placerade in till 1–1.

Därefter var det gott om chanser med två spelare i huvudrollerna: Englands Phil Foden och Nederländernas Denzel Dumfries.

Foden fick ett ypperligt läge men Dumfries räddade på mållinjen och Nederländerna kom undan med minsta möjliga marginal. Samme Dumfries var sedan nära att bli målskytt. Interbacken nådde högst på en hörna och prickade ribban.

Och sedan var det dags för Foden igen. Årets spelare i Premier League den gångna säsongen prickade stolpen med ett skott utifrån.

"En fantastisk bedrift"

1–1 efter första halvlek – och i den andra halvleken såg det ut som att Bukayo Saka skulle bli engelsk matchvinnare. Arsenalstjärnan stötte in ett inlägg, men domaren dömde bort målet för offside i ett tidigare skede.

I den 91:a minuten kom sedan avgörandet. En inhoppare, Cole Palmer, spelade fram en annan inhoppare, Ollie Watkins, som tog emot och placerade in 2–1.

ANNONS

Ett mål som innebar en säkrad plats i EM-finalen mot Spanien i Berlin på söndag.

– En fantastisk bedrift! Jag är så stolt över alla, spelarna och ledarstaben. Det har varit en tuff turnering. Att göra det vi har gjort här borta är väldigt speciellt. Men det är en match kvar och vi måste fixa det på söndag, säger Harry Kane i SVT.

England är klart för EM-final.
England är klart för EM-final. Bild: Martin Meissner/AP/TT

Fakta: Senaste EM-vinnarna

2004: Grekland

2008: Spanien

2012: Spanien

2016: Portugal

2021: Italien

ANNONS