Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Ingvar Oldsbergs ord om Tommy Engstrand

Få har gjort intryck på svensk sportjournalistik som Tommy Engstrand. Efter sin bortgång under söndagen, 81 år gammal, hyllas han nu för sin långa karriär och för de avtryck han gjort hos vänner och kollegor.
– Han har alltid varit en klart, klart lysande stjärna, säger vännen Ingvar Oldsberg.

"För dess lysande insatser under Olympiaåret 1984, då redaktionen med iver och imponerande professionalism förmedlat ögonblickets triumfer och nederlag från sportens arenor."

Så löd motiveringen för vinnaren av Stora Journalistpriset för 37 år sedan. Den prestigefyllda utmärkelsen tilldelades det året Radiosporten, där Tommy Engstrand var chef.

– Absolut en av de bästa som någonsin suttit på den positionen, säger Ingvar Oldsberg.

Oldsberg utgjorde tillsammans med Tommy Engstrand, Lars-Gunnar Björklund och Fredrik Belfrage ”Hylands pojkar”, skolade i etermedia av självaste Lennart Hyland. Kvartetten kom under många år att sätta avtryck i mediebranchen med klassiska program och referat.

LÄS MER: Sportjournalisten Tommy Engstrand är död

Engstrand är kanske starkast förknippad som kommentator för Radiosporten och SVT. Bland annat tillskrivs han det ikoniska citatet ”Portugal leder med 1-0 och jag ger er inget hopp” till matchen mellan Västtyskland och Portugal 1985. En ödesmatch som skulle avgöra Sveriges vara eller icke-vara i VM 1986.

Han syntes dessutom flitigt i TV, i diverse underhållningsprogram. Bland annat gjorde han flera gånger Ingvar Oldsberg sällskap i studion för På spåret - som han vann två gånger.

Hyllad för sina avtryck

Men efter Engstrands bortgång är det inte karriären, utmärkelserna eller sportreferaten det pratas om. Det pratas istället om mannen bakom mikrofonen. En mentor, en förebild, en kille med glimten i ögat.

– Han var min chef på radiosporten och har betytt enormt mycket för min karriär. Han spelade en alldeles oerhörd roll i att tillrättavisa den här unga slyngeln från väst, minns Oldsberg.

– På den positionen var han eminent - han har alltid varit en klart, klart lysande stjärna.

Ingvar Oldsberg jobbade ihop med Tommy Engstrand för första gången år 1978, när VM i fotboll spelades i Argentina. De båda kom att bli nära vänner, som höll kontakten med varandra i alla år. Fram tills dess att Engstrand blev sjuk ringdes de ett par gånger i månaden, men kontakten blev därefter mer sporadisk. Beskedet om vännens bortgång kom därför som en chock.

På frågan om det finns något särskilt minne ihop med Engstrand som sticker ut tar det en stund innan Oldsberg svarar.

– Det finns så många att jag inte vet vilket minne som är bäst. Jag tror inte det är så mycket ett specifikt minne som det är hur han var som person. Han var otroligt skojfrisk, på ett sätt som kanske inte alltid lyste igenom i medierna.

Det strömmar in hyllningar från alla möjliga håll idag, har du läst de fina orden som skrivs?

– Jag håller med om precis allt. Fina ord, för han var så fin. En lirare, kompis, gamäng. Dessutom hade han ett språkbruk många av dagens presentatörer kan lära sig av. Han var en fantastiskt människa, det är en oerhörd förlust.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.