Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marcus Hellner på väg ut för att träna under längdlandslagets OS-förläger i Date utanför Sapporo, Japan.

Inget talar för dem – det brukar ge medaljer

Medaljerna haglade över de svenska längdherrarna i Sotji-OS. Årets världscupsäsong talar verkligen inte för en upprepning i Pyeongchang. Å andra sidan...

Det här med att anpassa sig till OS-tid går långsamt för de svenska landslagsåkarna. Åtta timmars tidsskillnad mot Sverige sliter på kropp och sömn.

- Jag hade jätteproblem att sova i natt, så det kommer nog att ta någon dag till innan jag är inne i det, säger Calle Halfvarsson efter andra natten på OS-förlägret i Japan.

Medan utvilade morgonrocksklädda japanska turister tassar mellan de heta källorna och restaurangen svarar Teodor Peterson kort och gott "alla tre" på frågan om han har problem med att somna, att hålla sig sovande eller att han vaknar för tidigt på morgnarna.

- Jag är inte pigg. Att få till det här med dygnet har inte gått bra så här långt, säger Teodor Peterson.

Tung säsong

Ändå är det sju uppsluppna svenska längdherrar som snällt masar sig mellan intervjuerna på den snöomgivna Onsen-resorten på Japans nordligaste ö Hokkaido. OS-entusiasmen är stor, trots att säsongen har gått motigt för de flesta blågula herråkare.

- Det är klart att vi vill åka bättre, det är inte någon taktik från oss. Jag hade hoppats på mer för egen del, det är så jäkla trist att åka dåligt, säger Marcus Hellner, som har en sjätteplats från 15 kilometer i Davos som bästa världscupplacering i vinter.

Fyra svenska tredjeplatser i världscupen den här säsongen (tre av Calle Halfvarsson) är inget som ger Sotjivibbar direkt; OS för fyra år sedan blev en fullträff för längdlandslaget som tog elva av Sveriges totalt 15 medaljer. Herrarna tog på egen hand sju medaljer.

Men faktum är att resultaten var ännu sämre inför OS 2014. Endast tre tredjeplatser i världscupen förvandlades på något sätt till medaljyra på OS.

"Kan hända igen"

- Jag kommer ihåg hur det var, då gick man också runt och funderade "hur ska det här gå?". Marcus (Hellner) hade inte riktigt varit i form och jag hade varit i några sprintfinaler men inte uppe på pallen mer än i någon tävling precis i början av säsongen, säger Peterson.

- Det såg inte ljust ut och det var mycket snack om att det inte hade gått bra. Men efter OS-uppladdningen, och med en bra start, så var det som att det lossnade för alla. Det är klart att det kan hända igen.

Marcus Hellner, ett guld och ett silver i Sotji, har verkligen inte fått till säsongen hittills. Det kan vara ett gott omen.

- Jag har många gånger varit i den här situationen och så plötsligt släpper det. Det är ingen garanti men det är så man tänker lite, att det kan lossna. Och då går det fort, säger Marcus Hellner.