Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inget OS i Sverige 2026

Det blir inget OS i Sverige 2026. Internationella olympiska kommittén beslutade under måndagen att spelen ska arrangeras i Italien.

Det är tredje gången som Italien får arrangera vinter-OS medan Sverige får fortsätta vänta på sitt första. Det var sjunde gången som Sverige försökte få vinterspelen.

När beskedet meddelades utbröt den italienska delegationen i sång och jubel, medan den svenska delegationen var besviken och sammanbiten.

Italienarna tog hem spelen – 47 delegater röstade för Milano-Cortina och 34 för Stockholm-Åre – vid omröstningen under Internationella olympiska kommittés kongress.

"Förändring kanske dröjer"

Sverige levererade ett alternativ som Internationella olympiska kommittén (IOK) skulle må bra av, säger Sveriges olympiska kommittés (SOK) ordförande Mats Årjes i en intervju med SVT.

– Italien presenterade kanske främst statliga garantier som vi inte har och sannolikt aldrig kommer att få heller. Vi har sagt hela tiden att vi levererar ett koncept från Sverige som vi står för, säger han till SVT.

SOK-ordföranden säger att Sverige har tagit IOK:s direktiv – Agenda 2020 som betonar hållbarhet – på fullaste allvar.

– Vi kan bara konstatera att förändringen kanske kommer att ta längre tid än åtminstone vi har trott, säger Årjes, som får frågan hur troligt det är att Sverige söker OS fler gånger i framtiden.

– Ska ett land och en demokrati som Sverige, med de förutsättningar som vi har, kunna hålla och arrangera måste det vara enligt de förutsättningar som vi har. Vi kan inte förändra lagar i vårt land för olympiska spel och inte heller bygga anläggningar som inte heller har uppenbar och tydlig efteranvändning.

Eriksson: 1–1 nu

I en namnstark svensk delegation återfanns bland andra statsminister Stefan Löfven, kronprinsessan Victoria, samt före detta idrottare som Peter Forsberg (ishockey), Frida Hansdotter (alpint) och Stefan Holm (höjdhopp).

Statsminister Löfven var med tidigare under dagen i Lausanne men har rest vidare till Frankrike och fotbolls-VM där. Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) var på plats i hans ställe och tog kort därpå till orda på scenen:

– Jag gratulerar Milano till segern. Vi slog er i en match som tog oss till fotbolls-VM. Nu slog ni oss, så det står 1–1, sade han efter beskedet.

Grattis från Stockholm

Stockholms stad skickar också gratulationer och lyckönskningar till Italien via finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). I ett pressmeddelande skriver man att man är stolta över att ha varit tilltänkta.

"Vi ser gärna stora internationella och hållbara evenemang i vår stad. Framtiden får utvisa om det kan bli aktuellt med ett OS och Paralympics i Sverige", säger König Jerlmyr enligt pressmeddelandet.

Här får SOK i Stockholm beskedet att Sverige inte får OS:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.