Inget OS för Aregawi

Svenska friidrottsförbundet har valt att inte nominera Abeba Aregawi till OS, trots att hon frikänts från dopningsanklagelserna. - I grunden handlar det om att styrelsen är kritisk till att hon medvetet använt det här preparatet, säger Stefan Olsson.

ANNONS
|

Turerna kring Abeba Aregawi har varit många. Efter att hon testats positivt för meldonium, som är en hjärtmedicin,stängdes hon av från allt tävlande.

Men i veckan lade dopingkommissionen ner ärendet mot henne eftersom halterna i testet varit så låga att Aregawi kunde ha tagit preparatet innan det blev förbjudet vid årsskiftet. Det beskedet gjorde att hon åter blev aktuell för OS.

Läs också: Dopningavstängningen hävs - kan bli OS-joker

Men idag kom beskedet att det inte blir så. Friidrottsförbundet har nu fattat beslutet att inte nominera henne till OS vilket innebär att det inte blir något deltagande för Abeba Aregawi i Rio.

ANNONS

- I grunden handlar det om att styrelsen är kritiska till att hon medvetet, eller med kännedom, använt det här preparatet så sent som i december,trots att det fanns med på listan över preparat som skulle bli förbjudna, säger friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Abeba Aregawi själv hävdar att hon inte vet hur hon fått i sig preparatet men Svenska friidrottsförbundet menar alltså att det är hennes eget ansvar att se över vilkamedicinska substanser som honanvänder.

- Vi har respekt för att det varit en speciell situation där vi fick beskedet i tisdag om att ärendet dragits tillbaka och att det då var ont om tid till OS-nomineringen gått ut men jag tycker vi hanterat ärendet med respekt och i slutändan känner vi oss trygga med vårt beslut.

Men hon har trots allt friats från anklagelserna av dopningskommissionen, vad tänker du om att detta får stora konsekvenser för Abeba?

- Hela den här affären är förstås extremt olycklig, säger Stefan Olsson och fortsätter:

- Men i vårt förstärkta arbete mot dopning måste vi stå upp förantidopningsarbetet, det är en nödvändighet för att vår sport ska överleva.

Beslutet från svenska friidrottsförbundet innebär att Abeba Aregawi först kan bli aktuell för landslagsuppdrag efter att hon genomgått en antidopningsutbildning som är en del av det förstärkta arbetet mot dopning.

ANNONS

- Vi hoppas att vi under hösten kan träffa Abeba och hitta en plattform för att tillsammans komma vidare i fortsättningen.

Förbundskaptenen Karin Torneklint säger att hon tycker att ärendet har varit komplicerat men att hon tycker att förbundet gjort ett gediget arbete.

- Det är besvärande att hon tagit det här preparatet, även om ärendet tagits tillbaka så är det ändå allvarligt. Förbundet har nolltolerans mot dopning, säger hon och fortsätter.

- Förbundet har gjort en seriös bedömning och jag är trygg med deras beslut.

Karin Torneklint har inte själv pratat med Aregawi än, men hoppas på att få kontakt med henne snart.

- Däremot har hon fått beskedet genom hennes förening Hammarby och hon tog beslutet med fattning.

Även SOK, som nu alltså inte kommer att ta upp frågan om en eventuell OS-medverkan för Abeba Aregawi tycker att förbundet fattat rätt beslut.

- Vi kommer inte att gå emot förbundet. Vi tycker att det är ett klokt beslut. Det finns en del oklarheter som måste redas ut, säger Björn Fohlin som är mediaansvarig.

ANNONS