Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Bild: TT/Bildbyrån

Inget beslut om lättnader i publikrestriktionerna

Regeringen har inte beslutat om lättnader i restriktioner för publik på idrottsarenor. Det är oklart om en höjning till 500 personer kan ske 1 oktober.
– Det blir förmodligen tajt men så fort regeringen fattar ett beslut informerar vi om det, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff på torsdagen.
– Jag kan inte låta bli att känna en väldig besvikelse, säger Frölundas ordförande Mats Grauers efter beskedet.

ANNONS
|

I slutet av augusti la Folkhälsomyndigheten fram ett förslag att höja gränsen för publik på idrottsevenemang från 50 till 500 personer från den 1 oktober. Regeringen har väntat med att ge besked i frågan och på torsdagens pressträff meddelades att regeringen inte lättar på några restriktioner kopplade till coronaviruset och att ett beslut i publikfrågan ännu inte är taget.

– Just idag har regeringen valt att inte fatta det beslutet. Det har sin grund i den smittspridning som vi nu ser. I det här läget så har vi konstaterat att just nu är det inte läge, säger socialminister Lena Hallengren (S).

ANNONS

På frågan om det är möjlig att beslutet tas så det är möjligt med en höjning till 1 oktober ges inga tydliga besked.

– Det blir förmodligen tajt men så fort regeringen fattar ett beslut informerar vi om det, säger Hallengren.

Hallengren fortsätter:

– Regeringen har sett hur andra länder har gjort och det är väldigt mycket fram och tillbaka.

Statsminister Stefan Löfven (S):

– Om läget förbättras och smittspridningen verkligen går ner finns möjlighet att göra lättnader. Vi vill underlätta så mycket som möjligt i människors vardag. Men när vi gör det vill vi känna en säkerhet att det inte ökar till smittspridning, det tror jag att alla förstår.

Tegnell: Kan öka gränsen

På Folkhälsomyndighetens presskonferens, strax efter regeringens, säger statsepidemiolog Andres Tegnell att myndighetens bedömning om att det går att lätta på publikrestriktionerna står fast.

– Vår grundläggande bedömning är att kan man öka gränsen under det strikta regelverket som vi pekar på så ska det inte behöva öka risken för smittspridning väsentligt.

Han fortsätter:

– Här har vi en föränderlig situation från vecka till vecka och det måste man tyvärr acceptera.

Besvikelse efter beskedet

Frölunda inledde SHL-säsongen i ett publiktomt Scandinavium i lördags. Klubbens ordförande Mats Gauers är besviken efter torsdagens besked som ser ut att innebära fler matcher inför tomma läktare.

ANNONS

– Jag har en respekt för den här typen av beslut, men jag kan inte låta bli att känna en väldig besvikelse över att man inte vågar följa de kloka protokoll som fotboll, ishockey och handboll lagt fram – där man visar på hur du ska hantera publik på delar av arenorna. Men det verkar inte som om de har tagit hänsyn till det. 50 personer i Scandinavium … när du samtidigt kan hamna på en buss eller spårvagn med lika många personer. Det är märkligt.

Frölundas ordförande Mats Grauers.
Frölundas ordförande Mats Grauers. Bild: CARL SANDIN

Grauers är kritisk till att regeringen inte gav något tydligt besked på torsdagens presskonferens.

– Att inte ge besked tycker jag är mycket värre än att ge besked. Att bara säga att vi inte har beslutat nåt? Vad tänker ni då? Ni lovade ett beslut från första oktober. Då är det väl bättre att säga att som ni ser det nu kommer det inte att bli nån förändring åtminstone under oktober månad. Säg nånting i alla fall! Så att vi kan rätta in oss och förstå vad vi ska leva efter. Det tycker jag var nonchalant mot idrotten och kulturen – när alla hade så stora förväntningar på den första oktober …

Frölunda har ett stort eget kapital och är inte i en lika akut ekonomiskt svår situation som många andra idrottsföreningar, där de uteblivna publikintäkterna är en stor del.

ANNONS

– Men det här kommer att ta styggt på oss också. Vi är tacksamma för att vi hade byggt upp en stark ekonomi, men jag ser det bredare – för hela elitidrotten. Fotbollen har levt och får nu leva en hel säsong utan publik. Nu startar vinteridrotterna med handboll och innebandy och även om de inte har lika stor publik som hockeyn så blir det ändå ett stort bortfall för dem. Det är oroande för vår elitidrotts framtid, det här.

Publik under coronaviruset:

(TT)

11 mars: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer. Svenska fotbollförbundet beslutar att kvartsfinalerna i svenska cupen för herrar samma helg ska spelas helt utan publik, precis som herrlandskampen hemma mot Ryssland den 28 mars.

27 mars: Regeringen skärper förbudet som nu gäller sammankomster mer fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

12 augusti: Damallsvenska Piteå blir första elitlag att släppa in 50 åskådare på sina matcher.

21 augusti: Regeringen meddelar att man förbereder lättnader i förbudet mot sammankomster så länge det kan göras på ett smittsäkert sätt. Tanken är att de nya reglerna ska börja gälla från 1 oktober.

28 augusti: Folkhälsomyndigheten föreslår i sitt remissvar att gränsen ska höjas till maximalt 500 personer. Polisen å sin sida säger nej till en höjning eftersom man saknar resurser att kontrollera att reglerna följs.

24 september: Statsminister Stefan Löfven meddelar att regeringen väntar med att införa lättnader för bland annat publik på idrottsevenemang. Orsaken är en ökad smittspridning i samhället.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS