Manchester United-stjärnan Marcus Rashford ser till att hungriga skolbarn får mat. Arkivbild.
Manchester United-stjärnan Marcus Rashford ser till att hungriga skolbarn får mat. Arkivbild. Bild: Rui Vieira/AP/TT

"Inget barn ska oroa sig för när de får mat"

Att få frukost, lunch och mellanmål i skolan var viktigt för Marcus Rashford under uppväxten. När nu alla brittiska skolbarn måste stanna hemma rusar Manchester United-anfallaren till undsättning.
– Inget barn ska oroa sig när de får mat nästa gång, säger han.

ANNONS

Den 22-årige engelske fotbollsstjärnan har på sitt Instagramkonto bett de 8,2 miljoner följarna att skänka pengar. Rashford har också bett matföretag att skänka mat och bett företaget FareShare, som distribuerar mat till välgörenhet, att hjälpa till med distribueringen av mat till barn som sitter i karantän och inte får de gratis måltider som de annars skulle ha fått i skolan.

Fotbollsstjärnans mål var att samla in 100 000 pund, motsvarande 1,25 miljoner kronor, som skulle räcka till 400 000 måltider. Hittills har insamlingen fått in 1,65 miljoner kronor.

– Att donationerna kom in så snabbt visar att folk bryr sig om varandra, säger Rashford till The Times.

ANNONS

"Förstår problemen"

Rashford har spelat fotboll i Manchester United sedan han var sju år gammal och gjorde debut både i A-laget och landslaget som 18-åring. Men uppväxten, med en ensamstående mamma, var långt ifrån någon drömtillvaro.

– Jag förstår problemen som barn kan ha i dag. När jag gick i skolan åt jag frukost på en frukostklubb där maten var gratis, sedan åt jag lunch i skolan och mellanmål fick jag på en eftermiddagsklubb, säger Rashford.

– Det var all mat jag fick tills min mamma kom hem. Och det var först vid halv åtta och då först började hon laga mat. Det finns de som har det mycket värre än vad jag hade som barn, de som inte ens får middag hemma. Det är något som jag vill hjälpa till med.

"Chockerande"

Han säger till The Times att han inte var medveten om att det var så många barn som fick mat genom FareShare, närmare 1 miljon barn.

– Det var chockerande att se de siffrorna, säger Rashford.

Insamlingen gjordes inte enbart för att kunna erbjuda barn mat när skolorna är stängda på grund av coronaviruset, utan också för att medvetandegöra att det finns barn som går hungriga i ett välfärdsland på 2000-talet.

ANNONS

– Det som vi ville förmedla har nått ut, säger han.

Rashford har gått ryggskadad under våren och säger att rehabiliteringen går framåt.

– Jag mår bra och har nu kunnat köra allt längre och tuffare på träningscykeln.

Det är inte klart när och om Premier League ska spela klart säsongen.

Ingela Ahlberg/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS