Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gothia Cup-spelarna har en egen busslinje under turneringen. Spelare från Hasslarp kliver av bussen.

Ingen vanlig busstur med Gothia Line

Att åka buss under Gothia Cup är som att delta i en mindre karneval. På 20 minuter kan man träffa människor från hela världen.
En vanlig busstur mellan Heden och Kviberg tar ungefär 15 minuter och den största dramatiken kan möjligtvis bestå av att någon glömt att stämpla sitt färdbevis vid påstigningen.

En resa med Gothia Cups egen busslinje innehåller mycket mer än så.

När GP hoppar på är det visserligen endast i sällskap av tre damer från Norrland och en chaufför från Stockholm. Vid hållplatserna Liseberg, Överåsvallen och Torpa händer det desto mer.

Engelsmän, tyskar och ännu fler svenskar med åkpass runt handlederna hjälps åt att höja volymen. Medan de tyska tonårspojkarna snabbt sätter sig i prydliga rader sprider engelsmännen ut sig över fler än en plats per person. Tills dess att tränaren börjar kommendera order, inte helt olika de vid en fotbollsplan: "Håll ihop laget".
- Det är bara trevligt. Folk är glada. Fungerar bara AC:n så går det ganska bra, säger busschauffören Lars Grönberg.

Skånsk segersång
Just i dag hjälper inte luftkonditioneringen de människor som inte sitter vid ratten. Den enda svalkan som finns är den från två öppna takfönster och de korta ögonblick när dörrarna öppnas för att fler människor ska få plats. Men det är först när bussen vänder vid Kviberg som bussen fylls helt.

Skånska Hasslarp BK:s 17-årslag tar plats längst fram i bussen. En högljudd hejaramsa förklarar snabbt hur det gick i deras senaste match. Mittfältaren Ellinor Hellqvist agerar allsångsledare och vrålar ut: Vi vet allihop vad vi ska ropa, vi är Skånes stolthet allihopa. 70-segern mot norska Elverum kompenserar för mycket, som hettan och trängseln i bussen hem till sovsalen i Lundenskolan.
 Just nu är vi väldigt glada. Cuper som den här är väldigt viktigt för sammanhållningen i laget. Vi hittar på mycket tillsammans, berättar lagledaren Mona Svensson. Vi har även sett till så att tjejerna guidats lite i stan. Så att de inte bara får se skolan och spelplanerna. Sen måste jag ju säga att en del av charmen med Gothia Cup är ju att sitta på en svettig buss.

Svensk höftföring
Kollegan Magnus Nilsson blir självutnämnd DJ och sätter på en bergsprängare på högsta volym. Medan taktfast och intensiv dansmusik fyller bussen följer även en del av de andra lagen med i melodier och texter.
Längre bak sitter några kanadensiska ungdomar och tittar med stora ögon mot den främre delen av bussen där den medelålders svenska mannen med hjälp av höfter och armar tillämpar ett oregelbundet och ovant rörelsemönster.
När skåningarna är framme vid Lundenskolan blir det nästan helt tyst igen. Ytterligare en kvart senare vänder bussen på nytt vid Heden för att åka samma varv ännu en gång.
Hjulen går runt, runt, runt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.