Kaparnas lagkapten, Shane Parker, skriver autograf.
Kaparnas lagkapten, Shane Parker, skriver autograf.

Ingen trängsel men god stämning

ANNONS
|

Det är en solig kväll i slutet av juli. 825 åskådare har samlats för att se Kaparna ta hem en ny seger i allsvenskan. Det är en av årets bästa publiksiffror, men långt under fjolårets snitt på cirka 2 000. Folk sitter utspridda runt ovalen: på de enkla läktarna, på filtar i gräset, på medhavda stol. Eller på någon av serveringarna med en mugg kaffe i handen. Omkörningar och dubbelsegrar applåderas entusiastiskt.

Flera av dem vi pratar med är stammisar som ser varenda match. På läktaren nära första kurvan hittar vi Göran Antonsson, som inte har missat en match på fem säsonger. Han saknar elitserien.

ANNONS

- Där körs en helt annan speedway. Elitserien är världens bästa serie, alla världsförare kör där.

Men han tycker ändå att Kaparna bjuder på hyfsad underhållning. Bättre än de allsvenska fotbollslagen, till exempel.

- Och så tycker jag att man ska stödja laget trots att de åkte ut.

Han konstaterar att han ser ungefär samma människor i publiken varje gång.

- Det enda som påverkar är om Gais spelar, då kan det vara lite mindre folk.

Trivs bättre än ifjol

Närmast startlinjen hittar vi en annan stammis. Magnus Gustafsson har bara missat två matcher sedan 1998. Den här matchen ser han tillsammans med sin fru Camilla och motorfrälsta lilla dottern Emma.

Han tycker att den här säsongen är avsevärt roligare än den förra, då ett svårt skadedrabbat Kaparna rasslade ut ur högsta serien.

- Det här är bättre än att få stryk i varenda match i elitserien, säger han. Kaparna har ju ambitionen att gå upp. Annars hade det inte varit så roligt.

Han hoppas verkligen att laget lyckas ta sig upp i elitserien igen redan i år. Han saknar möjligheten att se de bästa åkarna varje vecka. Och så tycker han att det är tråkigt att inte publiksiffrorna är högre.

ANNONS

- I allsvenskan är det samma människor som kommer hela tiden. Medgångssupportrarna försvann när vi ramlade ur elitserien. Det är konstigt att de inte kommer nu, för nu går det ju bra för laget.

"Lika rolig speedway ändå"

På en servering vid ena kortsidan hittar vi Birgitta Bagge, en annan flitig gäst på Arendalsbanan. Hon tycker att det är lika roligt att följa Kaparna i allsvenskan som i elitserien. I alla fall nästan.

- Visst, man får inte se kändisarna köra. Men ofta är det lika rolig speedway ändå. Killarna ger järnet och kämpar, det är ett jäkla "go" i dem. Och när det gäller stämningen är det ingen större skillnad. Men visst hoppas man att de går upp i elitserien igen, så att vi får tillbaka de stora förarna.

Att döma av den åkning som Kaparna visar upp den här soliga julikvällen är det inte alls omöjligt att Göteborgsklubben är tillbaka i högsta serien nästa år. Stockholmsklubben Getingarna får stryk med hela 60-35. Framför allt imponerar Kaparnas duktige polack Tomasz Gapinski, som kör hem maximala 15 poäng. Han skulle säkert vara en tillgång för Kaparna även i elitserien.

ANNONS