Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den danska superligan återstartar på torsdagskvällen. Arkivbild. Bild: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Den danska superligan återstartar på torsdagskvällen. Arkivbild. Bild: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Ingen testad positivt inför danska ligastarten

De negativa svaren var precis den positiva nyhet dansk fotboll ville ha på tröskeln till elitfotbollens återstart.
1 019 spelare, ledare, tränare, personal och domare testades för coronaviruset tidigare i veckan.
Ingen bär på smittan, uppger nyhetsbyrån Ritzau.

Efter 80 dagars uppehåll på grund av pandemin tar Århus emot Randers på torsdagskvällen, när ligan smygstartar med en sedan tidigare uppskjuten match från den 21:a omgången.

Att inte en enda person knuten till klubbarna i de två högsta divisionerna konstaterades smittad är anmärkningsvärt i ett internationellt perspektiv. Flera spelare testades nyligen positivt i såväl England som Tyskland och innan dess hade Spanien och Italien flera fall.

Sattes i karantän

Däremot hade dansk fotboll ett uppmärksammat fall när pandemin tog fart i mars. Den tidigare landslagsspelaren Thomas Kahlenberg bar på viruset när han var på plats i ligamatchen mellan Brøndby och Lyngby.

Samtliga spelare som varit i kontakt med Kahlenberg sattes i karantän.

Superligan hann med 24 omgångar innan spelförbudet infördes. Midtjylland – med svenskarna Joel Andersson och Jens-Lys Cajuste – toppar tabellen. Rätt överlägset, dessutom. Avståndet ned till tvåan, storklubben FC Köpenhamn är tolv poäng.

Just FCK är en av klubbarna som antas förlora mest på att matcherna spelas utan publik. Hemma på Parken har klubben hittills den här säsongen haft ett snitt på 14 786 åskådare, några hundra fler än ärkerivalen Brøndby.

Åskådare ger energi

Att spela utan publik kräver en anpassning. Det menar Martin Langagergaard, knuten till FCK som prestationspsykologisk konsulent.

– De allra flesta vill spela framför åskådare eftersom det finns ett spel med publiken, och de allra flesta gynnas av att folk tittar. Oavsett om de har 35 000 fans med sig eller emot sig.

– Det ger energi och en önskan att göra en ansträngning. Inte bara för lagets skull, utan för att du vill visa upp dig. Det kan vara en psykologisk utmaning att inte få energi på det sättet. Du måste skapa det själv, säger Langagergaard till Ritzau.

Henrik Skiöld/TT

Torsdag: Århus–Randers.

Fredag: Silkeborg–Nordsjälland

Söndag: Esbjerg–Ålborg.

Måndag: Randers–Hobro, Midtjylland–Horsens, Lyngby–FC Köpenhamn, Århus–Odense.

Tisdag: Brøndby–Sønderjyske.