Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Sologub tror inte att de etablerade racketsporterna kommer lida av att padeln växer. Bild: Bildbyrån
Lars Sologub tror inte att de etablerade racketsporterna kommer lida av att padeln växer. Bild: Bildbyrån

Ingen rivalitet mellan racketsporterna trots padelns tillväxt

Allt fler och fler börjar med den nya popsporten padel. Men trots padelsportens tillväxt lider inte övriga racketsporter av färre utövare.
– Vi har lika fullbokat hos oss som tidigare, säger Lars Sologub som är klubbchef i Ullevi TK.

Den nya racketsportsflugan padel har erövrat Sverige och växt enormt i popularitet de senaste åren. Överallt byggs det nya hallar och fler utövare tillkommer.

Men trots likheter med många andra racketsporter märker man inte av något tapp på andra håll. Lars Sologub är klubbchef i Ullevi TK sedan 11 år tillbaka och har innan dess 35 år i badmintonvärlden bakom sig. Han ser snarare positivt på att padeln blivit populär.

– Det är kul med ytterligare en racketsport, säger han

"Inte sett något tapp"

Konkurrensen verkar inte ha påverkat tennisen negativt, enligt Sologub.

– Vi har inte sett något tapp från tennis till padel i storstäderna, och jag förstår att det ser likadant ut gällande badminton. Vi har dock flera kunder hos oss som spelar såväl tennis som padel men vi har lika fullbokat hos oss som tidigare.

Istället för att fundera kring eventuella negativa effekter som padeln har på exempelvis tennis och badminton ser Lars Sologub flera positiva effekter av sportens intåg i Sverige.

– Det är bra också ur friskvårdssynvinkel att många spelar padel och precis som badminton går det ganska fort att få till ett bra spel som ger bra motion. Det finns också en positiv ekonomisk effekt i befintliga rackethallar som bygger padelbanor – förutom intäkter för banhyra ger det också en ökad försäljning i såväl shop som restaurang eller cafeteria, säger han.

Ingen tradition

Till skillnad från tennis och badminton har padeln i Sverige inte byggt upp någon tradition och det återstår att se om folkets intresse består eller om det stannar vid att vara en fluga.

– Prismässigt är det ungefär dubbelt så dyrt att spela padel som tennis. Detta kan vara en utmaning gällande en framtida barn- och ungdomsverksamhet. Jag tror att man verkligen behöver en plattform med organiserad barn- och ungdomsverksamhet för att säkra sportens framtid, så att man fyller hallarna också i framtiden med nästa och näst-nästa generationer, säger Lars Sologub.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.