Häckens Daleho Irandust gjorde premiärmål till 1-1 även 2020. Samma sak hände i fjol, då mot Malmö FF.
Häckens Daleho Irandust gjorde premiärmål till 1-1 även 2020. Samma sak hände i fjol, då mot Malmö FF. Bild: CARL SANDIN

Ingen grund för trovärdig analys – Häcken kan bättre

Vi sökte efter tecken på vad Häcken modell 2020 är kapabelt. Vi stängde butiken med vetskapen om att lag utan ordentliga förberedelser (träningsmatcher) sällan är grund för trovärdiga analyser.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Samspelet kommer bli bättre, den individuella tajmingen utvecklas, kombinationsspelet ta jättekliv och farten höjas.

Det vågar jag lova utan att vadslå om uppätna hattar eller sprungna ultramaraton.

Det var alltså inte det sanna Häcken eller Falkenberg vi fick en glimt av denna försommarvarma måndagskväll alldeles intill havet.

LÄS MER: Alms svar på guldtipset: ”Tror han är lite kär i Friberg”

Spontant torde ett samspelt Häcken ha kunnat utnyttja gamla och kända relationer bättre, samtidigt togs steg efter paus när orken långsamt tröt för ett aggressivt spelande Falkenberg.

Jag tror Andreas Alm är nöjd med det.

Kan få ut mer

Han fick se sitt mittfältsbyte där Alexander Faltsetas ersatte Gustav Berggren bära frukt, han kunde räkna in både massivt bollövertag och ett betydande chansskapande – samtidigt som viktiga yttrarna Ahmed Yasin och Daleho Irandust byggde självförtroende.

ANNONS

Att Irandust – för andra året på raken – premiärkvitterade för Häcken till 1–1 leder precis som i fjol till förhoppningar om ”det stora genombrottet”. Jag ser en mognare Balltorpprodukt i år, en spelare som kan spela mer avspänt – och därmed har större möjligheter att få ut vad han har i sig.

LÄS MER: Räddade premiärpoäng – för andra året i rad

LÄS MER: Gustaf Nilssons förvandling: ”Är en annan spelare”

Det anfölls med fjolårets två gulsvarta forwardsförhoppningar. Varken Gustaf Nilsson eller Kwame Kizito lyckades då, både Nilsson och Kizito föll väl ut nu.

Dessvärre tvingades Falkenbergsförvärv Kizito utgå efter misstänkt knäskada med 20 minuter kvar och ersättas av Nsima Peter. Han var värd ett bättre öde och hade då redan visat Häcken och sin nya arbetsgivare att han är en mycket duglig anfallare.

Vi kommer vänja oss

Häckens profilstarka nyförvärv Jasse Tuominen föll bort och ett annat, Alexander Söderlund, saknades helt. Här finns nyckeln till ett framgångsrikt utfall för Hisingslaget 2020. Kul att Leo Bengtsson och Ali Youssef fick speltid. Det ser jag gärna hända igen.

LÄS MER: Försökte se allsvensk match från träd – stoppades av polis

Jag har efter två speldagar fortfarande väldigt svårt att hitta allsvensk känsla när tomma läktare fylls av banderoller och ekon från det förflutna och det önskade. Påminner ändå om att alternativet – inget spel alls – är mycket sämre än det som nu pågår. Dessutom tror jag att både vi åskådare och spelarna på planen successivt kommer lära sig att hantera den tystnad som omger vår älskade allsvenska fotboll för närvarande.

ANNONS

Tobias Karlsson fick för resten stå märkligt omarkerad vid Falkenbergs ledningsmål – och hur hittade Häcken egentligen de ytor som krävdes för att sätta Daleho Irandust i skottläge vid 1–1?

Varberg vann direkt

Krysset kändes totalt sett rättvist, även om Häcken var något närmare segern.

I Helsingborg blev Varberg tidernas elfte lag att vinna sin allsvenska premiärmatch. 3-0 på Olympia och två mål av fjolårets skyttekung i superettan, Astrit Selmani, imponerar.

Av fjolårets topp-sju-lag står endast sexan Häcken och sjuan IFK Göteborg utan seger efter första omgången. Kring det går inga slutsatser heller att dra.

LÄS MER: Här är allsvenskans 25 bästa spelare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS