Ingemar Stenmark ryter ifrån mot pengahetsen

Pengar ska inte styra viljan att idrotta, det menar Ingemar Stenmark som ryter ifrån mot föräldrar som pressar sina barn av fel anledningar.
– Det är helt åt skogen att de håller på och pressar sina barn, säger Stenmark i en intervju med DN.

ANNONS
|

Det finns minst sagt stora pengar inom idrotten och lyckas man komma till den yttersta eliten, ja då börjar i många fall pengarna rulla in på kontot.

Något som är lockande för många.

Men enligt Ingemar Stenmark får det inte vara drivkraften för att bli bra på någon sport. I en intervju med DN ryter alpinlegendaren ifrån mot framför allt föräldrar som pressar barnen av fel anledningar.

– Det är nog mer föräldrarna som styrs av pengarna än barnen gör. Det är helt åt skogen att de håller på och pressar sina barn. Vi hade aldrig något sådant, säger Stenmark till DN.

ANNONS

Han berättar vidare att han tror att passionen för utövandet och glädjen för sporten måste vara det som driver idrottaren.

– Jag tror inte de som blir världselit i dag styrs av pengar i början. När de är unga tror jag det är mer passionen till sporten som driver.

LÄS MER:Mikaela Shiffrin i tårar efter historiska segern

Lindsey Vonn håller om Ingemar Stenmark.
Ingemar Stenmark och Lindsey Vonn, två av tidernas främsta utförsåkare. Bild: LEONHARD FOEGER

Stenmark kunde blivit ännu bättre

Och Ingemar Stenmark vet vad han pratar om. Med sina två OS-guld, tre VM-guld och 86 vinster i Världscupen är han en av Sveriges främsta idrottare genom tiderna.

Men i en tidigare intervju med Trust har Stenmark berättat att han kanske kunde blivit ännu bättre om han lyssnade på sig själv och inte på andra.

– Om jag tänker att jag skulle ha ändrat på något när jag var aktiv så hänger det ihop med ledarskap. Jag hade några som tyckte att jag borde träna mer än vad jag gjorde, trots att jag själv visste vad min kropp svarade bäst på. Jag blev inte bättre för att jag tränade ännu mer, så jag skulle inte ha lyssnat på andra. Jag visste bäst själv, säger Stenmark till tidningen.

LÄS MER:Stenmark om livet som morfar: ”Drivet idag är min familj”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS