Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Inga topplaceringar för damerna

Bäst placering av lagen i Göteborgsområdet kammade Majorna OK hem under helgens orienteringsstafett i Finland. Men en 13:e placering och en tid på 3.13,47 var inget som damerna var särskilt nöjda över. - I fjol var vi med i toppfighten. Det här är ett bevis på att det inte går att springa på halvmaskin, man måste gå all in, säger en av löparna, Lina Strand.

Under eftermiddagen avgjordes Venla, orienteringsstafettävlingen i Joensuu i Finland. Vann gjorde svenska Alfta Ösa OK från Hälsingland med en tid på 3.00,12. Förutom Majornas 13:e placering kom deras andra lag på plats 19.

– Två lag inom topp 20 är ändå bra jobbat. Det var en rejäl utmaning i år på grund av den här högsommarvärmen, säger Lina Strand och fortsätter:

– Det var svårt att hålla huvudet kallt, både bildligt och verkligt. 

Judith Vider är borta från laget under den här säsongen och saknades därför i laget under tävlingen. Vilket är något som Lina Strand tror kan ha påverkat resultatet. 

– Vi var ett bättre lag förra året. Vi var med i topp-tre-fighten och slutade till sist på en femteplats, säger hon och förklarar att hon och laget ändå hade siktat på en revansch från i fjol och siktat på att hamna topp-tre.

Missnöje över terrängen

Rutterna för året var gjorda av Jussi Silvoinen från Kalevan Rasti. Han är en kartograf i världsklass som åtminstone för tillfället känner till Harpattis skogar som sin egen bakficka. Men trots sina meriter var inte banan uppskattad hos Majorna OK. 

– Det var tät vegetation som gjorde att det var svårt att springa och se ordentligt. 

Hon berättar att Moa Enmark som sprang första sträckan hade stött på en del fel. Men för Viktoria Erntsson och Anna Forsberg gick det betydligt bättre under sträcka två och tre.

– Det gjorde att vi plockade oss några placeringar upp. Men jag är missnöjd över min egen prestation, jag tycker att jag kunde ha gjort det bättre, säger Lina Strand.

Favorittippade damerna från IFK Göteborg blev däremot diskvalificerade i årets tävling. 

– Det var väldigt tråkigt. En av tjejerna missade en kontroll, så senare under tävlingen blev de stoppade från att fortsätta, säger Per Andreasson, coach i IFK Göteborg orientering.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.