Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Inga te-pauser i Göteborgscricketen

Cricket varar i fem dagar och man tar te-pauser hela tiden? Inte i Göteborg!

Många har nog fått sin bild av cricket från tv-sändningar med vitklädda män från Storbritannien eller de forna kolonierna som i maklig takt avgör något som ser ut som brännboll. Det stämmer att denna världens näst största sport är mycket brittisk. Toppnationerna förutom England är forna kolonier som Indien, Australien, Pakistan, Nya Zeeland, och Sydafrika. Det är när de möts matcherna kan hålla på i dagar.

I Sverige och Göteborg är bilden en helt annan. Göteborgs cricketklubb är visserligen bäst i landet men i ett internationellt perspektiv är Sverige en mycket liten cricketnation. Danmark och Norge är till exempel bättre. Någon maklig takt är det heller inte frågan om. Det beror på att cricketen förnyat sig. 2003 uppkom en ny form av cricket, Twenty20. Där matcher bara tar 3-4 timmar. Twenty20 har gett cricketen en renässans och snabbt spritt sig över världen. 2007 ordnades första världsmästerskapet i spelformen. Det är just denna form av cricket man vanligtvis spelar i Sverige och Göteborg.

Är det komplicerat?

- Man kan göra det hur komplicerat som helst. Cricketens regelverk är tjockt som en bibel, säger Anwar Sulemanji från Göteborgs cricketklubb. Å andra sidan handlar det i princip om två saker: Att hindra det andra laget från att ta poäng och att "bränna" deras spelare.

Vad är då viktigast för att bli en bra spelare?

- Bollsinne, säger Anwar.

- Snabba reflexer, fyller Arif Aziz i. Han sitter i styrelsen för Göteborgs cricketklubb och Svenska cricketförbundet.

- Det är inte så fysiskt som hockey eller fotboll, fortsätter Anwar.

- Fast man måste kunna springa fort, tillägger Arif.

Vem kan spela cricket?

- Vi har haft en grupp barn från 5-6 år upp till 11 på Sjumilaskolan varje söndag och man kan köra upp till man är 64 och tre fjärdedelar, säger Anwar som fyller 65 till midsommar skämtsamt.

Cricketen i Sverige är en sport som till stor del bärs upp av invandrare från länder med brittisk anknytning.

- Vi har spelare från Afghanistan, Pakistan, Indien, Bangladesh, Australien, Nya Zeeland, Sverige och England i vårt lag, berättar klubbens ordförande Shiv Pratap Singh Shaktawat, som gärna ser att fler svenskar och kvinnor upptäcker cricket.

I Afghanistan är cricketen populär och afghanska flyktingar söker sig gärna till cricketen.

- Vi har ett ungdomslag med bara afghanska spelare, berättar Arif Aziz.

- Vi är bäst inte i första hand för att vi vann högsta serien förra året, säger Shiv, utan för att vi har lag i fyra serier; elit, division 2, under 19 och under 12. Det har ingen annan i Sverige.

Globalt finns det mycket pengar i cricket och sporten har också drabbats av flera spelskandaler. I Indien, där cricketen är enorm, är två lag avstängda i år.

Den ekonomiska verkligheten för Göteborgs cricketspelare är annorlunda.

- Ibland, när vi ska spela i Stockholm, har vi gått upp klockan fyra på morgonen, åkt iväg, spelat två matcher och åkt hem. Att övernatta skulle ha blivit för dyrt, säger Shiv.

En extra svårighet är att cricketen behöver två fotbollsplaner i utrymme.

- För ett par veckor sedan var vi tvungna att åka till Malmö för att spela två hemmamatcher, berättar Shiv, men vi vann båda matcherna!

Förra året kom cricketen med i Riksidrottsförbundet. Det ger lite bättre förutsättningar för landets bästa cricketklubb som varken fått bidrag eller haft sponsorer. Och nu är det hausse för göteborgscricketen.

- Vi har gått från 30 aktiva till 100 på ett knappt halvår, säger Shiv.

Läs också: Vilken sport? Dé é lacrosse!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.