Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Inga svar i arenafrågan - RIK kan strunta i kommunen

Vid årsskiftet 2018/19 åker RIK ut från Lisebergshallen utan att i nuläget ha en aning om var framtidens matcher ska spelas. För en hårt satsande elitklubb som efter några tuffa år är med i toppen igen kan den ovissheten bli ödesdiger.

Två alternativ, Lundbystrandshallen och Frölundaborg, har nämnts som möjliga ersättare när Lisebergshallen (stod klar 1980) rivs mitt i säsongen för att ge plats åt Västlänken.

Alternativen har inte fått RIK:s ledning att jubla. Lundbystrand på Hisingen riskerar att publikt och ekonomiskt bli en öken för en klubb som har sitt upptagningsområde i Örgryte-Härlanda – och som i likhet med många andra klubbar i Handbollsligan kämpar för att behålla och utöka sin publik.

När, var och hur kommer den utformas?

Frölundaborg ligger centralt – men ett intrång där skulle sannolikt få Frölunda Indians hövding på krigsstigen och en flytt dit skulle knappat underlätta den praktiska vardagen för någon av elitklubbarna.

Jag tror dock inte att huvudproblemet är om RIK (och övriga klubbar som åker ut från Lisebergshallen) får ta några år i exil. Problemet i en expansiv och samtidigt ekonomisk darrig verksamhet är att bli låst och inte veta vad som gäller eller vad som händer sedan. Blir det en ny handbollsarena i centrala Göteborg?  När, var – och hur kommer den att utformas?
Svaren borde ha varit klara för länge sedan.

"Ansvariga politiker kan fortsätta ducka"

Istället blir det utdragna beskedet att det pågår en arenautredning som ska se till helheten när det gäller behoven för kultur, bredd- och toppidrott och som i bästa fall är klar till sommaren. Under tiden kan ansvariga politiker fortsätta att ducka för enskilda arena- och framtidsfrågor, sådana som bland andra RIK värker på.

Självklart sneglar RIK avundsjukt på den moderna arena i Partille där måndagens derbymotståndare Sävehof spelar sina hemmamatcher – och som inte minst gett klubben ”ekonomiska kringmöjligheter” med exempelvis restaurang.   

RIK kan välja privat alternativ

Och det viskas redan om att RIK inte låter sig vänta, att man för långt gångna diskussioner med sin sponsor Prioritet Finans som tillsammans med sin partner Serneke råkar ha tillgång till en käck arena i Kviberg med parkering, restaurang, hotell och andra möjligheter.

Kommer parterna överens och kan hitta de praktiska lösningar som krävs så är RIK att gratulera – jämte de sportsliga ambitionerna så skulle Mesta Mästarna i så fall få tillgång till en helhet som på flera plan kan föra 100-åringen mot en ny storhetstid.

För Göteborg stad skulle det bli ett bakslag, ett underbetyg om politisk sävlighet i arenafrågan indirekt leder till att man inte längre kan erbjuda matcharena åt Sveriges genom tiderna mest framgångsrika handbollsklubb.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.