I en match mot Cagliari den 30 april uppmärksammade Pescaras Sulley Muntari domaren på att publiken utsatte honom för rasistiska glåpord. Då blev Muntari varnad.
I en match mot Cagliari den 30 april uppmärksammade Pescaras Sulley Muntari domaren på att publiken utsatte honom för rasistiska glåpord. Då blev Muntari varnad.

Infantino ryter ifrån om rasismen

ANNONS
|

- Tyvärr finns det idioter överallt, men vi måste bekämpa dem, säger Infantino.

Den senaste rasismskandalen i italienska ligan har satt press på Infantino inför Internationella fotbollsförbundets kongress i Manama i veckan.

Sulley Muntari utsattes för rasistiska glåpord av Cagliaris supportrar under en match den 30 april. När Muntari uppmärksammade domaren på vad som hände blev han varnad. Till slut tröttnade han, lämnade planen i protest – och fick en ny varning.

ANNONS

Hård kritik

Varningarna ledde till att den förre Milan- och Interspelaren stängdes av i en match. Avstängningen hävdes senare men Muntari har sagt att han kände sig utpekad nästan som en brottsling för det som hände.

Det italienska fotbollsförbundet (FIGC) har fått hård kritik för hur man har hanterat händelsen och Muntari har också sagt att Fifa och Uefa inte agerar tillräckligt kraftfullt mot rasismen på läktarna.

Gianni Infantino säger nu att han ska prata med både Muntari och FIGC-ordföranden Carlo Tavecchio.

- Givetvis ska jag prata med Tavecchio, jag ska prata med Muntari också... vi ska jobba tillsammans, säger Infantino.

Fifa-ordföranden har ingen enkel lösning på hur fotbollen ska få bukt med problemet.

- Vi måste fortsätta kämpa. Det är bra att de här sakerna blir kända när de händer, säger han.

Fotbollen särskilt utsatt

Inte blev den italienska fotbollens rykte bättre av en händelse i söndags, då Juventus Mehdi Benatia gick iväg mitt under en intervju efter att någon i tv-produktionen ska ha hävt ur sig rasistiska kommentarer mot den marockanska försvararen.

ANNONS

Sociologen och författaren Mauro Valeri säger att det inte är så enkelt som att fotbollen endast är en spegling av det italienska samhället i stort. Fotbollen är särskilt utsatt, säger han.

- Det handlar inte bara om serie A och serie B. Inom juniorfotbollen har det under de senaste två åren rapporterats 80 fall där mörkhyade spelare har blivit trakasserade. Oftast handlar det om föräldrar till spelare i motståndarlaget, och det får, i princip utan undantag, aldrig några konsekvenser, säger Mauro Valeri.

Balotelli ofta drabbad

Ett problem är, säger Valeri, att det är svårt att få folk att öppet stå upp mot rasismen, något som den tidigare italienska landslagsspelaren Mario Balotelli har fått uppleva många gånger.

- Han har tvingats utstå otaliga påhopp men har aldrig fått någon form av stöd genom att man försökt att få ett stopp på det, säger Mauro Valeri.

ANNONS

- I Italien är inte antirasism var mans kamp. Om du säger att du är emot rasism så finns det en risk att folk tror att du kanske är kommunist.

TT-Reuters-AFP

ANNONS