Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MÅRTEN LÅNG
Bild: MÅRTEN LÅNG

Individuellt VM-guld till Alexandersson - till slut

Efter två silver och ett guld i stafett fick Tove Alexandersson med sig ett guld från VM:s sista distans.
– Det känns att man sprungit många lopp i veckan så jag är glad över att jag lyckades hålla ihop loppet, säger hon.

Tove Alexandersson har inte riktigt trivs i den lettiska terrängen, som hon kallar diffus, och tappade bland annat ledningen på sin avslutande sträcka i stafetten.

I långdistansen som avslutade mästerskapet valde hon därför att fokusera mer på kompass och riktning än på själva kartläsningen och det gav utdelning.

Hon visade upp sitt vanliga självförtroende och det tredje raka VM-guldet i disciplinen tog hon i överlägsen stil. Alexandersson var med sin segertid på 1.14,04 nära en och en halv minut före danska tvåan Maja Alm och ytterligare en minut före trean Sabine Hauswirth från Schweiz.

– Otroligt roligt. Det var ett tufft lopp och jag har verkligen tagit ut de sista krafterna. Det känns att man sprungit många lopp i veckan så jag är glad över att jag lyckades hålla ihop loppet, säger Tove Alexandersson.

Alexandersson lämnar VM med två guld och två silver och har nu totalt tagit sju VM-guld i karriären. Det gör henne till den bästa svenska orienteraren i historien.

Mästerskapet beskriver hon som väldigt mycket upp och ner.

– Det här var helt klart veckans bästa lopp. Jag har väl gjort helt okej lopp tidigare men inte det där sista lilla som krävs för att vara högst upp. Jag har hela tiden fokuserat framåt så nu får jag smälta det här, säger Alexandersson.

Näst bästa svenska i loppet blev Karolin Ohlsson på en sjunde plats. Lisa Risby slutade på 14:e plats och IFK Göteborgs Sara Hagström slutade på 22:a plats.

Nära svensk medalj i herrloppet

Herrarnas långdistanslopp fick en överlägsen segrare. Precis som de senaste två åren vann normannen Olav Lundanes. Han var i mål över två och en halv minut före tvåan, ukrainaren Ruslan Glibov. Trea i loppet blev Fabian Hertner från Schweiz..

Bästa svensk blev, precis som i medeldistansen, Gustav Bergman på en femte plats, bara 47 sekunder från medalj.

Övriga svenskar sprang i mål på 14:e plats (Albin Ridefelt) och 18:e plats (Martin Regborn).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.