Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Speedwaylaget Indianerna funderar på om deras namn och logga kan anses vara kränkande. Arkivbild. Bild: Mikael Fritzon/TT
Speedwaylaget Indianerna funderar på om deras namn och logga kan anses vara kränkande. Arkivbild. Bild: Mikael Fritzon/TT

Indianerna om namnet: Följer utvecklingen

NFL-laget Washington Redskins ska byta namn eftersom Redskins används som ett nedsättande ord om USA:s ursprungsbefolkning.
Flera svenska elitlag funderar på att följa samma exempel.

SHL-laget Frölunda Indians ska göra en analys om sitt namn för att eventuellt byta varumärke.

Nu funderar även speedwaylaget Indianerna på vad de ska göra med sitt namn.

– Vi följer utvecklingen i omvärlden och är lite inne på samma linje som Frölunda som utvärderar och analyserar varumärket, säger ordföranden Markus Engman till Radiosporten.

Engman säger att namndiskussionen varit uppe tidigare i Kumlaklubben, i samband med att man blev anmäld till Diskrimineringsombudsmannen 2015 för kränkande logga och namn.

– Namnet har aldrig varit meningen att vara kränkande. På 1950-talet, när namnet tillkom, var det som en hyllning. Det kom till för att en förare hade fjädrar på sin hjälm, säger Engman.

Debatten om idrottslags indiannamn har blivit aktuell i samband med den senaste tidens protestaktioner kring rasfrågor sedan det uppmärksammade fallet med en svart man som dödades av en polis.