Imponerande vändning bakom Luleås seger

Bara fem skott i tredje perioden. För Luleå blev det seger ändå. Ett fem minuter långt powerplay gav fyra mål – och gästerna vände 1–3 till en 5–3-seger borta mot Växjö.

|

51 sekunder in i tredje perioden kom situationen som bidrog till Luleås andra raka trepoängare. Växjöbacken Daniel Rahimi fick matchstraff efter huvudtacklingen på Einar Emanuelsson.

Luleå fick fem minuter powerplay. Sedan gick det undan för gästerna.

2–3 genom Robin Kovacs efter 2.07 minuter.

3–3 Ryan Johnston 2.58.

4–3 Johan Forsberg 3.26.

5–3 Emil Larsson 4.45.

"En del av spelet"

Med fyra mål på fem minuter i numerärt överläge såg Luleå till att gå från en trend till en annan. Efter tre raka förluster blev 6–0 hemma mot Karlskrona ett tydligt trendbrott – och med 5–3-segern borta mot Växjö har tränaren Thomas Berglund & Co nu två raka trepoängare.

- Fem mot fem var det en jämn match, det skapades inte så mycket. I powerplay var båda lagen riktigt heta, sade lagkaptenen Niklas Olausson till C More.

- Vi fick en femma, kom in i matchen och vi gjorde fyra på fem minuter, och det var där vi vann matchen. Det är en del av spelet, och man pratar om det varje dag.

Högbergs första

Innan dess såg det ut som att Linus Högberg hade avgjort för hemmalaget.

Den 19-årige backen, som debuterade i högsta serien för två säsonger sedan, gjorde karriärens första SHL-mål och gav Växjös en 3–1-ledning.

Och det var en fullträff som var något alldeles extra.

Backen vände bort Viktor Grahn i egen zon, trampade genom mitten, tog sig långt in i Luleås zon – och satte dit pucken högt i målvakten Filip Gustavssons vänstra kryss.

Innan Högbergs mål, 18.02 in i andra perioden, hade Växjös på nytt visat upp lagets effektiva powerplay-spel. Brendan Shinnimin kvitterade till 1–1 och Robert Rosén fick i princip öppet mål till 2–1 efter Elias Petterssons fina passning.

Med tre mål i tredje perioden såg hemmalaget till att underläget med 0–1 från första perioden blev till en ledning med 3–1.

Sedan vände matchen igen – och till slut blev det 5–3 till Luleå.