Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån/TT
Bild: Bildbyrån/TT

Ilskan mot Sarah Sjöström: "Girigheten har fått ett ansikte"

Att Sarah Sjöström i DN berättade att hon vill se större prissummor på OS tas inte emot med glädje av alla. Den förre Tre Kronor-målvakten Tommy Söderström gick under helgen ut och kritiserade simstjärnan.
"För min del kan Sarah stanna hemma om prispengar är en faktor för henne", skriver han på twitter.

Sarah Sjöström är ett av svensk idrotts största guldhopp till sommarens OS i Tokyo. Men själv är hon kritisk till hur Internationella Olympiska Kommittén, IOK, fördelar sina pengar. I en intervju med DN berättar simstjärnan att hon vill att mer pengar ska gå till de aktiva.

– Förändras inget skulle jag inte bli förvånad om de bästa simmarna inom en snar framtid också kommer att saknas.. I Tokyo gör jag mitt fjärde OS, och jag ser väldigt mycket fram emot det. Men fortsätter ISL (International Swimming League) att växa kan det bli det jag prioriterar. Nu är jag ju ambassadör för ISL så självklart ser jag det som en viktig tävling, men jag vet att flera simmare tänker som jag, säger hon under intervjun och fortsätter:

– Jag inser att det är kontroversiellt att säga att jag kan komma att prioritera en liga med mycket prispengar före OS. Men att vara idrottare är mitt yrke, inte en hobby. Om andra tjänar pengar på det jag gör, varför ska jag då inte få en del av det?

"Girigheten har fått ett ansikte"

Hon lägger bland annat fram som förslag att alla som går till OS-final borde ges prispengar – vilket är fallet i simningens VM.

Utspelet om att mer pengar borde gå till idrottarna som deltar delas inte av alla. Tommy Söderström, mångårig målvakt i Tre Kronor och en del av Sveriges OS-trupp både 1992 och 1998, skrev i helgen på Twitter om sin syn på Sarah Sjöströms tankar.

"GIRIGHETEN har fått ett ansikte. Sarah kanske ska komma ihåg att det är OS-medaljerna som gjort henne folkkär och gett henne sina sponsorkontrakt för vilken svensk/media följer InternationalSwimmingLeague??? OS för mig handlar om äran/glädjen att representera sitt land.", skriver han och fortsätter:

"OS är det finaste en idrottare kan va med i så för min del kan Sarah stanna hemma om prispengar är en faktor för henne....för mig handlar OS representera sitt land och gemenskap/världens blickar på sig i 2v vartannat år"

I en intervju med Expressen utvecklar han sin åsikt.

– Jag kan inte förstå att idrottare ska behöva ha betalt i olika mästerskap. När jag spelade hockey så struntade jag fullständigt i vad det vi fick betalt. Om det var noll kronor så spelade det ingen roll. Jag har så svårt att förstå det här, säger han till tidningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.