Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IFK Motala är i stort behov av en bandyhall – men då råkade en politiker rösta ner det av misstag.  Bild: Jeppe Gustafsson/TT
IFK Motala är i stort behov av en bandyhall – men då råkade en politiker rösta ner det av misstag. Bild: Jeppe Gustafsson/TT

IFK Motala utan hall – politiker tryckte fel

IFK Motala är i stort behov av en bandyhall – klubben beskriver det som en fråga om överlevnad.
Men kommunen har, med en rösts marginal, sagt nej till att bekosta en sådan.
Sverigedemokraternas representant, Jan Andersson, tryckte på fel knapp och fällde avgörandet.
– Jag blev stirrig, säger han till MVT.se.

Det är svårt att driva en bandyförening i södra Sverige 2020. Enligt Riksidrottsförbundet har antalet bandyklubbar nästan halverats mellan 2008 och 2018.

Mycket på grund av milda vintrar och sportens beroende av väder, då många klubbar inte har någon hall att spela i.

Detta i kombination med svikande publik och allt färre utövare gör att bandyn ser ut att gå en mörk framtid till mötes.

– Bandyn är död år 2037. Där nånstans kommer man ner till en brytpunkt där det inte blir hållbart för att utföra en träning … När det blir för få ungdomar som fyller på och spelar bandy så rasar ju allt, har Dan Persson, expert inom sportfinans, sagt i ett längre reportage GP gjort.

En klassisk storklubb som drabbats hårt av att inte ha något tak över huvudet när man spelar är elitserielaget IFK Motala.

Den östgötska klubben har varit aktiv sedan 1932 och har under sina 31 säsonger i den högsta serien vunnit SM-guld en gång.

Men fortfarande spelar man under bar himmel och när Motala föll med 3–5 i åttondelsfinalen hemma mot Vetlanda så gjorde man det på en plan som knappast höll önskvärd kvalité.

– Vårt a-lag har haft tio ordentliga träningar i år, inte mer. I helgen ställde vi in en juniormatch. Det är inte roligt att åka ner när det blåser och regnar. Det är inte lätt att motivera sig, säger klubbchefen Pär Beckne till Sportbladet.

Klubben har beskrivit behovet av en hall som en fråga om överlevnad. Därav var kommunens omröstning kring huruvida man ska bekosta en hall åt klubben eller ej av stor vikt.

Tryckte på fel knapp

Men med en rösts marginal blev svaret nej, kommunen ska inte bekosta någon hall.

Anledningen? Sverigedemokraten Jan Andersson röstade ner förslaget av misstag. Han tryckte på fel knapp.

– Vi har en parlamentarisk grupp i SD och vi hade enats om att rösta för att stötta en hall. Men av någon anledning röstade jag fel när frågan kom upp, säger han till MVT.se.

Han förklarar misstaget:

– Jag är ersättare i kommunstyrelsen och det här var mitt första möte. Jag blev kanske lite stirrig och det var lite rörigt. Man ajournerade mötet och det kom mycket information.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.