Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: PETER HOLGERSSON
Bild: PETER HOLGERSSON

IFK Göteborgs Anna Närhi leder O-ringen

Det blev ingen ny etappseger för IFK Göteborgs Kirsi Nurmi i måndagens andra etapp av O-ringen. Men klubben behåller ledningen tack vare Anna Närhis fina fjärdeplats.
På herrsidan finns även klubbkamraten Eskil Kinneberg med i toppstriden.

Söndagens första etapp av O-ringen var en manifestation från IFK Göteborgs finskor. Och även om det gick lite trögare under måndagens lopp är det alltjämt IFK i topp i D21 Elit-klassen. Genom att komma fyra i dagens etapp kunde nämligen Anna Närhi klättra upp ett pinnhål och säkra ledningen i totalen. Lagkamraten Kirsi Nurmi petades ned från sin ledning och parkerar för närvarande på en fjärde plats i tävlingen (1.10 bakom täten).

I frånvaron av nutidens stora orienteringsstjärna, Tove Alexandersson, så slog tidernas största, schweiziskan Simone Niggli, till och sprang hem måndagens tävling.

Niggli har hunnit fylla 40 år men den 23-faldiga världsmästarinnan visade att hon fortfarande har krut i benen och koll på kartan.

– Jag tog det jätteförsiktigt. Jag kunde inte springa snabbare för då hade jag inte haft koll på kartan, säger Simone Niggli till tävlingens hemsida.

– Det var otroligt fint och om man hittar rätt så är det inte så jättesvårt, men går man vilse är det jättesvårt att komma in i kartan igen.

Segermarginalen till tvåan Emma Bjessmo, IFK Lidingö, blev till slut 1.30 och trean Lisa Risby, OK Kåre, var ytterligare två sekunder bakom.

"Nu svarar kroppen också"

I herrtävlingen tog norrmannen Olav Lundanes en ny etappseger efter ett i stort sett felfritt lopp och leder tävlingen klart.

– Det var väldigt tufft men riktigt nice i skogen, säger den sjufaldige världsmästaren.

Men i slutet av nästa vecka inleds VM i Lettland och Lundanes väljer därför att kliva av och förbereda sig för mästerskapet. Därmed är det ryssen Leonid Novikov som är i täten inför etapp tre och Albin Ridefelt, OK Linné, är tvåa, 26 sekunder bakom.

Efter måndagens etapp är annars Eskil Kinneberg bästa göteborgare med sin fjärde plats, dock med 4.49 upp till nämnde Novikov.

Bästa svensk på andra etappen blev OK Orions Anton Johansson, 24, som sprang in på tredje plats, 1.19 bakom Lundanes.

– Nu börjar det ordna upp sig, säger Johansson, flerfaldig JVM-medaljör, som varit skadedrabbad i flera säsonger.

– Nu svarade kroppen också.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.