Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild från när hjältarna tog hem 10mila i våras. Bildbyrån. 

IFK Göteborg vann Jukola: "Det här toppar allt"

Tidigt under söndagsmorgonen gick de i mål. Och det med bravur. IFK Göteborgs orienteringsklubb höll täten genom tävlingen och vann orienteringsstafetten Jukola med en tid på 7:31:45. – Det här toppar allt, säger svenske stjärnlöparen Fredrik Bakkman.

Jukola/Venla-kavlen är världens största orienteringstävling när det kommer till stafett och årets upplaga ägde rum i Joensuu i östra Finland under helgen.

1992 vann Hakarpspojkarna Jukola, men därefter har det bara varit nära, nära för svenska klubblag. Tills nu. Under söndagsmorgonen stod det klart att IFK Göteborg för första gången tagit hem vinsten, efter att ha varit förhandstippade favoriter.

– Det känns otroligt mäktigt! Det var 25 år sedan ett svenskt lag vann, och att vi dessutom tar dubbeln i år med Tiomila och Jukola gör det bara ännu större för oss. Just nu är man väldigt glad och väldigt trött, säger Johan Högstrand som sprang andrasträckan.

– Det var ett näst intill perfekt lopp. En häftig känsla - att känna lugnet i huvudet och samtidigt kunna trumma på och våga pressa, säger Högstrand.

"Jag kände mig stark" 

Det var från och med andra sträckan som de var ensamma i ledningen, Johan Högstrand byggde upp en ledning på fyra minuter. Därefter ökade de på ledningen ytterligare, till hela sju minuter.

Mot slutet lyckades finska Koovees Daniel Hubmann komma ikapp. Men han rådde aldrig på Eskil Kinneberg.

– När jag åter fick en liten lucka kändes det egentligen rätt lugnt. Jag kände mig stark, säger Kinneberg som återtog kommandot vid den femte kontrollen.

Nervigt in i det sista

Segermarginalen skrevs till 1.06 och ner till trean Pyrintö skilde nästan tio minuter. Segern var IFK Göteborgs första någonsin i Jukolakavlen. Vinnarlaget bestod av Max Peter Bejmer, Johan Högstrand, Vetle Ruud Bråten, Jonas Pilblad, Fredrik Edén, Fredrik Bakkman och Eskil Kinneberg.

– Det känns väldigt bra! Och det är extra kul eftersom det var så länge sedan ett svenskt lag vann. Det har varit mycket prat om det där, att vi ska ta den första svenska segern på 25 år, så det är riktigt kul att vi klarade det, säger Kinneberg.

Fredrik Bakkman:

– Det var hjärtat i halsgropen ett tag. Riktigt nervigt, men när Eskil väl fick tvåan kände jag att han skulle fixa det. Hubmanns kapacitet är väldigt hög, men jag tränar med Eskil varje dag och vet hur otroligt stabilt han kan orientera. Känslan när vi mötte honom på upploppet slår det mesta.

– För mig personligen är det här större än VM-guldet. Det är det här gänget jag tränar med varje dag, ett kompisgäng som älskar att träna och som alltid gör jobbet.

Johan Högstrand:

– Det blev lite mer nervöst än jag hade hoppats på, men alla vet vad Eskil går för. När det plötsligt var han som skulle jaga kände jag ett lugn. 

IFK:s damer plockades av banan under lördagen i ett kritiskt skede på tredje sträckan, då Sara Hagström låg på tredje plats. Detta på grund av ett tekniskt fel. Den elektroniska stämplingen för Anna Närhi på sträcka två hade inte fungerat på en kontroll. En tiondels sekund avgör om tävlingen blir katastrof eller framgång. Pipet som bekräftelse ignorerades av Anna och ledde till diskvalifikation.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.