Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: MICHAEL ERICHSEN

IFK Göteborg frias av disciplinnämnden

Drygt sex veckor efter skandalscenerna på Bravida kommer beskedet: IFK Göteborg slipper ytterligare straff efter raketskjutningarna.
– Det hade varit förvånande om disciplinnämnden hade sagt något annat, säger klubbdirektören Max Markusson.

Dagarna efter skandalderbyt mellan IFK Göteborg och Gais den 25 februari stod det klart att Gais hade tilldömts segern med 3–0. Beslutet gjorde indirekt att Gais gick vidare från svenska cupens gruppspel på Blåvitts bekostnad.

Några veckor därpå, den 8 mars, kom beskedet att riksombudet Henrik Engvall valt att anmäla IFK Göteborg (som var arrangerande klubb under derbyt på Bravida) till disciplinnämnden.

"IFK Göteborg är ansvarigt för uppförandet hos sina supportar och för ordningen på arenan. Det är därför IFK nu anmäls till Disciplinnämnden", sade Henrik Engvall till förbundets hemsida då.

Riksombudet menade att IFK Göteborg hade brustit i rutinerna när det gäller visitation innan match. I samband med anmälan yrkade riksombudet dels på avstängda läktarsektioner, dels på böter.

– För allvarliga ordningsstörningarna är spel med delvis stängda läktare ett alternativ. Men om Disciplinnämnden inte tycker att det går eller når upp till den nivån anser jag att man ska döma ut ett bötesstraff, sade Henrik Engvall.

LÄS MER: "Helt horribelt om man skulle straffa oss"

Ett beslut som kraftigt ifrågasattes av IFK Göteborgs ledning.

– Ja, vi ska inte straffas ur ett disciplinperspektiv. Vi har accepterat vårt straff ur ett tävlingsperspektiv sade klubbdirektören Max Markusson till GP, och fortsatte:

– Han (Henrik Engvall, reds anm.) har dessutom varit totalt ovillig att föra en dialog runt det här. Han har bara sett paragraferna och tänkt: "Nu ska det bestraffas", i princip.

Under torsdagen kom alltså beslutet från disciplinnämnden: Riksombudets yrkande kommer inte bifallas, utan klubben frias.

"Det var ett väntat beslut"

Disciplinnämnden menar att IFK Göteborg – som klubben själva fastslagit – inte har brustit i visitationen innan match.

"Disciplinnämnden finner därmed att Göteborg inte ska bestraffas då föreningen gjort vad som ålegat föreningen för att motverka ordningsstörningarna och inte heller annars genom fel eller försummelse orsakat dessa", står att läsa i beslutet.

Beskedet att klubben friats var förväntat på Kamratgården, enligt klubbdirektören Max Markusson.

– Det var ett väntat beslut. Vi anser att vi har visat att vi har gjort vad som är ålagt oss som arrangör. De påstående som riksombudet kom med i sin anmälan tyckte vi var horribla. Det fanns ingen grund bakom det, så det här var ett rimligt beslut, säger han.

LÄS MER: Ingen identifierad efter skandalderbyt: "Vi kommer ingenstans"

Hur mycket har den här processen påverkat er?

– Helt ärligt så har det inte berört oss så mycket mer än att vi har arbetat med att sammanställa ett yttrande. Vi är säkra på att vi gjort vårt jobb bra. Det hade varit förvånande om disciplinnämnden hade sagt något annat.

Hur sammanfattar du hela den här händelsekedjan?

– Jag hoppas att det finns flera parter som drar lärdomar av det. För det första hoppas jag att de personer som eventuellt funderar på att göra något liknande igen har förståelse för att det inte gynnar klubben de söker. För det andra att detta skapar förutsättningar för bättre dialog mellan klubb, myndigheter och supportrar så att vi kan hitta en bra balans i hur ett bra supporterskap utförs. Det har vi gjort bra hittills och jag hoppas den dialogen kan fortsätta. Och för det tredje så har vi genom hela processen varit tydliga med att vi vill att fotbollsmatcher ska avgöras på planen, vi hoppas att även riksombudet kan se det så och dra den lärdomen.

Beslutet togs av en enhällig disciplinnämnd, men kan överklagas till Riksidrottsnämnden (dock senast den 25 april).

Här finns beslutet i sin helhet.

Disciplinnämnden om visitationen innan match

"När det gäller visitationen har delegaterna inte kritiserat denna utan den har enligt dem utförts på ett bra sätt. Det var visserligen ett högt tryck och visitationen skedde delvis ”med hast under press” men inget sägs att det ledde till att visitationen därmed blev slarvig. Även tifon kollades, även om det ledde till en hätsk stämning. Visitationen har alltså som sådan fått ett gott betyg av delegaterna. Det gäller även arrangemanget som helhet."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.