IFK Göteborg mästare i futsal – efter förlängningsdramatik

Det blev dramatiskt när IFK Göteborg vann SM-finalen i efter segern mot Gais i finalen i Lundbystrand. Det var mållöst i paus och krävdes förlängning. Där var Blåvitt starkare och man vann med 2–0.
– Det känns helt fantastiskt, säger IFK Göteborgs lagkapten Frida Lundblad.

|

På söndagen var det dags för SM-final i futsal och det var Göteborgsderby som stod på programmet. Ett Gais som gjort första säsongen i högstaligan mot ett mer erfaret IFK Göteborg i Lundbystrandshallen.

Precis som flera andra idrottsevenemang spelades finalen inför tomma läktare till följd av coronaviruset.

– Det är ju såklart jättetråkigt men vi har längtat efter att spela den här matchen så det är bara att njuta, sade IFK Göteborgs Nanna Jansson inför matchen.

Efter en öppen inledning började båda lagen spela mer säkert och chanserna blev något färre. Strax före paus slarvade Gais försvar och Frida Lundblad fick en möjlighet efter fint samarbete med Pernilla Johansson, men skottet strax utanför.

– Jag tyckte vi hade greppet om matchen men det var jämnt så det tror jag de i Gais också tyckte, säger IFK Göteborgs lagkapten Frida Lundblad.

I andra halvlek fick Pernilla Johansson nätkänning för IFK Göteborg. Ett långt utkast från målvakten Olsson nådde Johansson som dock fick bollen på handen innan hon satte bollen bakom en överspelad Lundqvist och målet dömdes bort.

Oviss förlängning

Det blev så småningom öppnare spel med målchanser åt båda håll. Åsa Hansson var nära att göra ett drömmål för IFK Göteborg med ett långskott som Lundqvist tippade över ribban. Trots en chansrik avslutning var det alltjämt oavgjort när slutsignalen gick. Det innebar en oviss förlängning i två gånger fem minuter.

– Inför förlängningen sade vi att vi bara skulle ut och njuta, säger Frida Lundblad.

Två minuter in i förlängningen spräckte IFK Göteborgs lagkapten Frida Lundblad målnollan då hon slog till med ett skott efter hörna. Minuten senare hade Mikaela Uthas ett gyllene läge att kvittera för Gais men lyckades inte få in bollen trots en överspelad Amanda Olsson. Den täcktes ut av försvarare.

Med bara minuter kvar tog Gais ut målvakten för att spela med en spelare mer. Då bröt Amalia Arvidsson ett pass och skickade in 2–0 i ett obevakat mål.

– Jag visste att den skulle gå in. Jag tänkte inte alls utan jag bara sköt, säger Amalia Arvidsson.

Spiken i kistan och SM-guldet var säkrat för IFK Göteborg.

– Det känns helt fantastiskt. Jag är så himla stolt över alla och har svårt att hitta orden, säger Frida Lundblad