Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Idrottsprofiler anordnar dag för sjuka barn

Göteborgsduon Per-Johan "Pebben" Axelsson och Christian Olsson anordnar en välgörenhetsdag för sjuka barn.… – Det fanns inte mycket att tveka på, säger "Pebben".

För fem år sedan grundade Magnus "Mange" Johansson och Niklas Lillman "Tappra Barn". Efter att ha funnits i Linköping i fem år och samlat in 2,2 miljoner kronor till Barndiabetsfonden, Ronald Mc Donald hus och Tjejjouren stod de inför ett vägval.

– Vi hade nått en gräns, vi stod lite inför att fortsätta som vi gjorde eller att växla upp. I samband med att ni började tänka på Jönköping så dök Göteborg upp, säger Niklas Lillman.

– Då frågade jag Christian och "Pebben" om de var intresserade av att vara värdar för en dag. Med andra ord att vara ansiktet utåt, att jobba med att få in sponsorer och profiler men även bestämma vart pengarna ska gå. Allt vårt överskott går till välgörenhet.

Olsson och Axelsson hittade snabbt vart pengarna skulle gå – Jontefonden. En fond som startades efter att Jonathan Ivarsson, född 2000 avled i väntan på en lungtransplantation 2015.

– Familjen är från Kungälv som jag är och det var en nära anknytning till mig. Han var så nära att få nya lungor, säger "Pebben".

– Han låg till och med på operationsbordet men då hittade läkarna en cysta på lungorna och under tiden de väntade på nya lungor så gick han bort, flikar Olsson in.

En självklarhet för er att ställa upp?

– Ja, för mig var det viktigt att det var för barn. Sen att det är lokalt är positivt för många som skänker pengar vill se från start till mål vart pengarna tar vägen. Sen hela den här historien när jag hörde den gjorde mig väldigt blödig, jag tänkte direkt på mina egna barn och hur jobbigt och svårt det måste vara. Jag hoppas vi kan vara med och göra skillnad, säger Olsson.

– Man blir ju blödigare när man har barn själv. Sen har jag varit med alla år i Linköping och sett hur bra konceptet funkar så det fanns inte mycket att tveka på, säger Axelsson.

Vad blir er uppgift?

– Att aktivt jobba med att dra in sponsorer och andra profiler. Att göra det här till en bra dag, en dag där det inte bara är välgörenhet utan en rolig dag. Att se till att folk kan få gå en runda med någon kändis och se hur dåliga vi är, säger Olsson.

Flera kändisar har ställt upp och skänkt prylar som ska auktioneras ut – bland annat Henrik Stenson. Golfproffset har fixat klubbor från sig själv, Rory Mcilroy, Jordan Spieth och Jason Day.

Förhoppningen förutom att samla in pengar till Jontefonden är att väcka debatten kring organdonationer.

– Det är så många som väntar på en transplantation men så få som är med i registret. Det borde vara tvärtom, att alla är med och vill man inte vara med så ska man få bocka ur i stället, säger Niklas Lillman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.