Amanda Lind har varit i Köpenhamn och blivit intresserad av hur Danmark arbetar med anläggningsfrågor. Det tar hon och Miljöpartiet med sig in i valrörelsen.
Amanda Lind har varit i Köpenhamn och blivit intresserad av hur Danmark arbetar med anläggningsfrågor. Det tar hon och Miljöpartiet med sig in i valrörelsen. Bild: Meli Petersson Ellafi

Idrottsministerns lösning på anläggningsfrågan – göra som Danmark

I Danmark har 1 000 unika anläggningsprojekt byggts med pengar från en Lokal- och anläggningsfond. Nu vill Miljöpartiet skapa en svensk motsvarighet.
– Vi kommer gå till val med en sådan fond, säger Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister med ansvar för idrottsfrågor.

ANNONS
|

I en rad artiklar har GP skrivit om bristen på idrottsanläggningar i Göteborg. Bland annat har det bara byggts ett nytt badhus de senaste fyrtio åren trots att befolkningen ökat i rask takt. Bristen på anläggningar är inte unik för Göteborg och regeringen vill försöka göra något åt saken.

Under onsdagen var ministern på studiebesök med ”Loa-fondens” ledning i Köpenhamn och lämnade mötet full av inspiration – i syfte att plocka de bästa bitarna till en svensk variant.

– Det var ett väldigt spännande möte. Jag har hört om fonden i många år och är något jag har dragit i sedan jag blev minister, säger Amanada Lind.

ANNONS

LÄS MER:Simhoppet i Göteborg riskerar att stå utan bassäng

Sedan starten för 15 år sedan har den danska lokal- och anläggningsfonden bidragit till tusen projekt och möter årligen 500 intressenter.

Här finns mycket att lära för svenska aktörer som arbetar med anläggningsfrågor.

– Det var väldigt givande att ta del av konkreta exempel på hur de har jobbat och se vilket genomslag fonden har fått. Exempelvis hur föreningar och kommuner kan samla olika behov i en gemensam anläggning och främja sociala möten, säger Amanda Lind.

Amanda Lind tror på en svensk version av Loa-fonden

I Sverige har ett brett arbete med anläggningsfrågor för idrotten funnits länge. Bland annat finns möjlighet att söka stöd via Allmänna Arvsfonden och Riksidrottsförbundets ”Idrottslyftet”.

– Det som Loa-fonden har som gör den extra intressant är att den stöttar kunskapsinhämtning, innovation och utveckling. Jag fick se flera exempel på hur man har jobbat med väldigt spännande lösningar. I Sverige saknar vi samma fokus på utveckling och innovation och en samlande funktion som kan fungera som rådgivande, säger Amanda Lind.

Kan den danska modellen bli verklighet i Sverige?

– Absolut. Vi har jobbat med det i antal år. Jag har en nära dialog med Boverket och Sveriges kommuner och landsting om hur nästa steg kan se ut, säger idrottsministern.

LÄS MER:Lyssna på idrottsrörelsen för ett bättre samhälle

Det finns en tydlig plan för tillvägagångssättet.

ANNONS

– I ett första steg ta ett steg med kunskaps- och innovationsfunktion. I nästa steg skulle det finnas möjlighet att inrätta en särskild fond. Men det blir nästa steg. Vi kommer gå till val med en sådan fond, säger Amanda Lind.

Kan påskynda simhallsprojekt som Göteborgs

På vilket sätt ligger Danmark före Sverige när det gäller idrottsanläggningar?

– Just att de har haft den här fonden i över 20 år. De har finansierat den. Det började med en person – en handläggare – och har nu över 15 personer. Det har skapat ett tydligare fokus, inte bara på de projekt de stöttar finansiellt. I Sverige har vi olika fonder som kan ge finansiellt stöd, men vi har ingen stöttande och rådgivande funktion som i ett tidigt skede kan bidra med kunskap vad som krävs för att bygga anläggningar och där man sätter föreningslivets behov i centrum.

I Danmark har det blivit bättre för barnen, föreningslivet, möteskulturen och ytor för spontanidrotten.

Amanda Lind menar också att den danska modell med en nationell stödfunktion som Miljöpartiet nu ska driva i Sverige kan påskynda projekt som exempelvis kan kan komma till rätta med behovet av simhallar som finns i Göteborg.

LÄS MER:Stor brist på simhallar i Göteborg – bara en byggd på över 40 år

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP-sportens Alexander Olausson guidar till de bästa reportagen och nyheterna vid sidan av eliten – oavsett säsong. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar.

Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS