RF-basen Björn Eriksson säger att idrottens kris blir allt djupare. En enkät ska ge svar. Arkivbild.
RF-basen Björn Eriksson säger att idrottens kris blir allt djupare. En enkät ska ge svar. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Idrottens kris fördjupas: "Vi blöder"

Idrotten har fått regeringsstöd på 500 miljoner kronor och om två veckor får även vuxenidrotten sätta i gång. Då är väl allt som vanligt igen i idrotten?
– Problemet är att vi blöder och att det kommer att fördjupas, säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

ANNONS

Riksidrottsförbundet har gjort en enkät bland landets idrottsföreningar och frågat hur de tror att ekonomin kommer att se ut under nästa kvartal, juli-september.

– Den blir klar på fredag och det blir intressant att se hur det ser ut i Idrottssverige, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet (RF).

Enkäten kommer att ligga till grund för begäran hos regeringen om mer pengar. Björn Eriksson har tidigare sagt att idrotten behöver mer pengar "för att hålla idrottsrörelsen levande när restriktionerna drar ut på tiden". Och redan när det beslutades om en halv miljard till idrotten sades det att pengarna enbart skulle kompensera för inkomstbortfallet under mars till juni.

ANNONS

"System för överlevnad"

Hålet i idrottsföreningarnas kassor lär inte bli mindre i sommar. Bland annat för att idrotten inte på långa vägar blir kompenserad för förlusterna under mars-juni. RF fick in ansökningar på 1,26 miljarder kronor.

– Vi ska alltså hyvla bort 60 procent. Så den halva miljarden är inget kompensationssystem utan endast ett system för överlevnad, säger Eriksson.

– Under nästa kvartal ska föreningarna rulla över de 60 procent som de inte blev kompenserade för i det andra kvartalet. Och det är många evenemang senare i sommar som har ställts in. Föreningarna kommer att göra sitt yttersta för att inte gå omkull, men idrotten blöder och det kommer att fördjupas.

Eriksson säger att hälften av ansökningarna om att få del av stödpengarna kommer från mindre idrottsföreningar. Många av dem kan kanske inte ta del av andra stödformer som regeringen beslutat om, som permitteringsstöd och omställningsstöd.

Och även om elitidrotten kan sätta i gång snart drabbas den av stora intäktsbortfall på grund av att det inte får finnas publik på läktarna. Exempelvis vill inte speedwayklubbarna sätta i gång elitserien utan publik, för då överlever de inte.

Inget att ta ställning till

När de nya riktlinjerna för idrotten presenterades i fredags fick idrottsminister Amanda Lind (MP) frågan om det kan komma ett nytt stödpaket till idrotten.

ANNONS

– Hon svarade något i stil med "vi får se". Och det är ett korrekt svar, för hon har ännu inget att ta ställning till, säger Eriksson.

Enligt RF-basen kommer Lind att få en ansökan om mer pengar från RF efter att enkäten analyserats.

Riksidrottsstyrelsen förväntas ta beslut om fördelningen av stödet på en halv miljard kronor den 11 juni för att idrottsföreningar ska kunna få pengarna före midsommar.

Ingela Ahlberg/TT

Barn- och ungdomsidrott får bedrivas, även tävlingar och matcher. Men det ska ske på ett smittsäkert sätt, utomhus, och utan folksamlingar med fler än 50 personer.

Vuxna tillåts träna, men även det på ett smittsäkert sätt utomhus. Från den 14 juni är det fritt fram även för tävlingar och matcher. För elitidrottare, som kan räknas som proffs, gäller inte reserestriktionerna (resor på max två timmar) eftersom det handlar om yrkesutövning.

Folkhälsomyndigheten kan komma med nya direktiv avseende de allmänna reserestriktionerna i slutet på veckan.

Inga idrottstävlingar eller matcher kommer att kunna ha publik då rekommendationerna gällande folksamlingar, på max 50 personer, kvarstår.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS