Ett fåtal åskådare följde Växjös hemmapremiär mot Färjestad i SHL förra veckan. Arkivbild.
Ett fåtal åskådare följde Växjös hemmapremiär mot Färjestad i SHL förra veckan. Arkivbild. Bild: Mikael Fritzon/TT

Idrotten: Viktigt första steg – mer behövs

Ett första steg – men inte mer än så. Det blev idrottens reaktion på regeringens publikbesked.
– Det känns som ett väldigt viktigt första steg, men läget är fortfarande ekonomiskt mycket kännbart, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

ANNONS

Efter förra veckans besvikelse kom nu beskedet att regeringens plan är att tillåta 500 sittande åskådare från och med den 15 oktober.

Om smittspridningen inte ökar planerar regeringen att ta beslutet den 8 oktober.

Inom ishockeyn är beskedet positivt för bredden, för eliten ett första steg på vägen.

– 500 åskådare är ett positivt första steg, men det är oerhört viktigt med kommande steg. Går det inte att ta ytterligare steg framöver kommer vi att vara i stort behov av extra statligt stöd. Det har kommit besked om en miljard till idrotten under hösten, men det är långt ifrån någon full kompensation, säger Anders Larsson.

ANNONS

"Kan hantera fler"

SHL:s vd Michael Marchal hade hoppats på ett besked där publikantalet bestämdes utifrån arenakapacitet. Nu är det samma publikantal som gäller oavsett om arenan rymmer 2 000 eller 12 000 åskådare.

– Vi hade hoppats att man skulle ta intryck av att vi kan hantera säkra evenemang med betydligt fler människor. Vi hade hoppats på ett beslut som var relaterat till arenastorlek. Men det är i alla fall ett fall framåt och det känns som att det fanns en öppning för att det skulle förändras under vägen, säger Marchal.

Något som flera elitklubbar också kan dra nytta av är att 50-personsgränsen för restaurangverksamhet på arenor föreslås upphöra den 8 oktober.

Efterlängtat råd

Men sammantaget behövs det betydligt mer för att klubbarna i SHL och hockeyallsvenskan ska få en ekonomisk effekt.

– Det här gör någonting så klart, men i slutändan är det en överlevnadsfråga för klubbarna har stora utgifter. Bara den här åtgärden hjälper inte, säger Marchal.

Regeringen kom också med besked om att ett särskilt publikråd ska inrättas.

– Ett publik- och evenemangsråd är efterlängtat. Vi har inte haft någon att diskutera dessa frågor med innan, och många klubbar har bra lösningar på hur det skulle kunna gå att ta in mer publik, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk elitfotboll.

ANNONS

"Blir bara fel"

Han är däremot kritisk över att samtliga idrotter behandlas lika.

– Vi är fundersamma till varför regeringen står fast vid att all idrott ska behandlas lika. Lika krav och villkor är bra, men exakt samma lösning för alla blir bara fel.

För svenska mästarlaget Rosengård gör 50 eller 500 personer varken till eller från rent ekonomiskt.

– 500 är en så liten skara och det har vi redan på årskortsinnehavare och samarbetspartners. Så det blir inga tillskott alls ekonomiskt, säger Jenny Damgaard, klubbchef i Rosengård.

Då är det av större vikt rent symboliskt.

– Det här är en möjlighet att få släppa in våra trogna fans som saknat att komma hit, och såklart även för laget. Vi är trots allt i upplevelseindustrin och den bygger på att man ska kunna leverera produkten till en lajvpublik så det är vi jätteglada över att det kan utökas nu denna märkliga säsong, säger Damgaard.

Göran Sundberg/TT

Cesar Fältskär/TT

Marie Carlsson/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS