Idrotten behåller makten

ANNONS
|

Regeln innebär att föreningar ska ha minst 51 procent av röstmajoriteten i de eventuella bolag som bildas eller har bildats av organisationerna. Ingen utomstående ska alltså kunna ta kontroll över idrotten.

Ett avskaffande av regeln skulle, enligt framförallt företrädare för ishockey och fotboll, kunna innebära att det blir mera attraktivt att lägga in kapital inom idrotten för utomstående intressenter, som förstås hoppas på att ta del av en vinstgivande verksamhet.

- Men det argumentet håller inte, säger Svenska Skridskoförbundets ordförande Roger Bodin till GP. Ingen företags-vd skulle kunna driva frågan att gå in i en klubb, det räcker att titta på hur ekonomin ser ut.

ANNONS

På senare tid har till och med klubbar som teoretiskt skulle kunna vara intresserade uttalat sitt motstånd mot förslaget som läggs fram i en RF-utredning. IFK Göteborg, Elfsborg, Malmö FF, AIK, Djurgården och Hammarby har varit tydliga i att de vill behålla nuvarande system.

- Ingen skulle tjäna på att gränsen togs bort, säger Roger Bodin, som är en av initiativtagarna till det upprop som publiceras på DN debatt.

För att förslaget ska gå igenom krävs två tredjedels majoritet av de 201 rösterna vid RF-stämman, eftersom det förutsätter en stadgeändring. De 35 förbunden förfogar över 81 röster, tio mera än vad som behövs för att förslaget ska röstas ner.

- Vi garanterar att rösta som vi sagt, så det blir inget av förslaget, fortsätter Bodin. Vi tycker att frågan är illa hanterad och att utredningen är dålig.

ANNONS