Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

"Ibland behövs en riktig jävla smäll för att det ska bli bättre"

Höjdhoppsprofilen och OS-guldmedaljören Stefan Holm tror att det hade varit en alldeles för lång och krånglig process att stänga av hela den ryska OS-truppen. – Om IOK i slutändan hade förlorat processen och Ryssland fått rätt att delta hade det blivit besvärligt, menar den tidigare OS-stjärnan.

Under söndagseftermiddagen tillkännagav den Internationella olympiska kommittén (IOK) att den inte kommer stänga av hela den ryska OS-truppen. Besluten om avstängningar bollas istället vidare till varje enskild idrotts specialförbund.

– Jag tror ändå att det var det enda möjliga beslutet IOK kunde ta. Kommittén äger inte rätten att stänga av samtliga ryska olympiska atleter. Det gör däremot de internationella specialförbunden, som till exempel simning eller friidrott. Dessa har alltså rätten att stänga av sina ryska motsvarigheter, som ryska simningsförbundet eller ryska friidrottsförbundet, menar Stefan Holm.

Den tidigare OS-mästaren i höjdhopp är själv en av medlemmarna i IOK. Han blev invald 2013 och sitter på ett åttaårigt mandat. Det innebär att han är en av ledamöterna som får rösta om framtida OS-arrangemang. Han menar att det i slutändan kanske hade orsakat mer skada än nytta att försöka stänga av hela den ryska OS-truppen. 

– Hade IOK valt att stänga av hela den ryska truppen hade det med största sannolikhet blivit en lång process, menar Holm.

Tror du att en sådan process ens hade hunnit blivit klar innan OS i Rio?

– Förmodligen inte. Hade IOK i slutändan dessutom förlorat processen och Ryssland fått rätt att delta hade det blivit besvärligt.

Själva beslutet togs av IOK:s styrelse. Stefan Holm ingår inte i denna innersta krets utan är en av kommitténs upp till 115 ledamöter. Samtliga av dessa är valda som individer av IOK. I praktiken betyder söndagens beslut att paraplyorganisationen slipper det obekväma beslutet och bibehåller sin fridsamma aura.

– Det IOK gjort är att ställa specifika krav på de ryska atleterna som vill vara med i OS. Till exempel får de ryska deltagarna aldrig ha varit avstängda och de måste bevisa att de är rena. Man förutsätter att alla andra är rena, så det är väl det som är straffet för Ryssland.

Holm menar att IOK:s fokus är att låta alla som förtjänar det tävla. Ryssland är en av de största idrottsnationerna att delta i OS. 

– IOK vill inte ha ett kollektivt straff. Man vill låta alla atleter som faktiskt är rena visa att de är det och låta dem tävla, förklarar Holm.

Vad har hela den här processen betytt för Ryssland?

– Det har inneburit väldigt mycket dålig publicitet. Jag hoppas att det leder till att Ryssland underordnar sig resten av världens antidopingarbete. De har fuskat på ett sätt man inte trodde var möjligt, säger den tidigare OS-mästaren.

För mindre än en vecka sedan rapporterade den globala antidopingbyrån Wada att den ryska dopingen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten.

Inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015 ​ska det ha pågått omfattande rysk doping, enligt Wadas rapport. Stefan Holm var bland annat med som prisutdelare i Sotji-OS. Wadas rapport var upprinnelsen till att IOK undersökt möjligheterna att helt stänga av Ryssland från OS i Rio de Janeiro, men idag landade det hela alltså i en slags kompromiss.

– Det kommer bli ett väldigt jobb för de internationella förbunden ända fram till OS. Även Ryssland kommer naturligtvis få ligga i och de respektive ryska förbunden. Jag tror att det är klart att några kommer stoppas, siar Holm.

Tror du att Ryssland kommer skicka en mindre trupp än planerat?

– Ja, så kan det bli. Men då riskerar man att vinna färre medaljer. Samtidigt så måste som sagt alla ryssar som är med i OS i Rio bevisa att de är rena, annars får de inte vara med.

Ryssland har under de senaste åren slutit sig allt mer mot omvärlden. Pressfriheten i landet anses vara begränsad och president Putin kallar allt från Panama Papers-avslöjandet, annekteringen av Krim, nedskjutningen av det malaysiska MH17 till den aktuella dopingskandalen för påhitt från Väst

Är det inte naivt att bli förvånad över att ryssarna kanske manipulerar sportresultat också?

– Jag kanske är naiv, men jag vill tro gott om folk. Men det man gjort under Sotji, där man bytte ut dopingprover om nätterna, trodde man inte var möjligt. Jag trodde inte att det förekom eller att det funkade så……Att det dessutom skedde i Wada-certifierade labb är oerhört upprörande, menar Holm.

Samtidigt har sportvärlden skakats av ett antal korruptionsskandaler den senaste tiden. Doping och korruption är antitesen till den tilltro sportfantaster har till tävlingar, på sätt och vis driver dessa sport i stort mot en förtroendekris.

– Fast jag skulle snarare säga att det är positivt att allt kommer fram nu. Det är så klart negativt på kort sikt för det skapar besvikelse hos människor. Men att ryssarna nu avslöjas visar att antidopingarbetet funkar. Det är samma sak med korruptionen. Avslöjande blottar fel men öppnar sedan upp för bättring. Ibland behöver man en riktig jävla smäll för att det ska bli bättre, menar den tidigare OS-mästaren.

Hans ord låter aggressiva. Hade beslutet om den ryska OS-truppen legat hos honom hade han statuerat ett annat exempel.

– Min ryggmärgsreflex var att stänga av hela Ryssland. Det var det första jag tänkte. Men kollektiv bestraffning fungerar sällan bra, därför blev det en kompromiss. Det kommer väcka kritik på vissa håll men det är det bästa beslutet givet förutsättningarna, avslutar Holm.