Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Sergio Ramos (till höger) skojar med Andrés Iniesta under uppladdningen inför VM-premiären.

Iberiskt stjärnderby med stormig uppladdning

Grannar geografiskt – men också två lag som genomgår dramatiska förändringar. Och en sista (?) VM-chans för en av världens största artister. Gigantmötet mellan Spanien och Portugal raketstartar grupp B i fotbolls-VM.

Få undgick nog det faktum att hela havet stormade i Spanien bara två dagar före lagets VM-premiär. Förbundskaptenen Julen Lopetegui hade under två år byggt ett landslag som såg ut att ha kommit ut starkare och fräschare till mästerskapet i Ryssland – obesegrat i 20 raka matcher mitt under en pågående generationsväxling.

Erfarna spelare som Andrés Iniesta, Sergio Ramos och Sergio Busquets har kompletterats med spelskickliga nytillskott som Isco och den unga jokern Marco Asensio.

Det var då stormen kom.

Lopetegui tackade ja till att ta över Real Madrid – bakom spanska förbundsordföranden Luis Rubiales rygg. Det gillade varken Rubiales eller fotbollsförbundet. Lopetegui fick gå, mindre än ett dygn efter Real Madrids offentliggörande. Plötsligt stod en av titelfavoriterna utan tränare med två dagar kvar till premiären.

Fernando Hierro, före detta landslagsmittback och Real Madrid-ikon, fick rycka in som nödlösning.

Sportingkaos

I Portugal har det också stormat – fast av andra anledningar på andra platser. Vårens kaos i den portugisiska klubben Sporting Lissabon nådde sin kulmen när ett 50-tal maskerade fans attackerade spelarna på träningsanläggningen i förra månaden. Nu står stjärnorna i kö för att stämpla ut från de grönvitrandiga. Fyra av dem som brutit sina Sportingavtal – William Carvalho, Bruno Fernandes, Gelson Martins och Rui Patricio – ska mitt i kaoset ladda för VM-spel med Portugal.

"Han gör all skillnad"

Portugal är likt Spanien i en förändringsfas. Offensiva trotjänare som Nani och Eder har på vägen från EM-guldet 2016 stämplat ut för att ge plats för yngre förmågor som André Silva, Bernardo Silva och Goncalo Guedes. I mittförsvaret är det dock fortsatt minst sagt rutinerat, med Pepe, 35, Bruno Alves, 36, och Rui Fonte, 34.

- Vi har många unga spelare, det är bara i mittförsvaret vi har äldre spelare. Den nya generationen kommer, men ålder är bara ett nummer. Pepe är fortfarande en kvalitetsspelare, Alves är en kvalitetsspelare. Jag kan inte se något problem, säger Rui Fonte till brittiska Daily Telegraph.

Sedan har man ju också megastjärnan Cristiano Ronaldo, som även i år är den som bär de största förväntningarna på sina axlar. I Ryssland får han sin, med största sannolikhet, sista chans att lyfta en VM-buckla – den enda stora trofé som Real Madrid-stjärnan saknar.

- Han gör all skillnad. När vi har världens bästa spelare i laget så går saker automatiskt, säger Fonte.