Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

"I utgångsläget spelas allsvenskan som planerat"

Allsvenskan och superettan spelar fulla omgångar i helgen. I nuläget är utgångspunkten att det står fast, trots attacken i Stockholm. – I grunden är beslutet att omgångarna spelas, säger Mats Enqvist, VD på Föreningen Svensk Elitfotboll.

Under fredagseftermiddagen utsattes Stockholm för ett vansinnesdåd då en stulen lastbil i hög hastighet körde in i människor på Drottninggatan. Strax efter klockan 17 var tre personer bekräftat döda och minst åtta skadade.

Händelsen påverkar hela samhället, däribland idrotten.

På söndag skall Hammarby möta Kalmar FF på Tele2 Arena, samma dag förväntas cirka två tusen Djurgårdssupportrar resa till Göteborg för att se matchen mot BK Häcken. Redan under lördagen väntar bortamatch för Öis mot Brommapojkarna på Grimsta IP. Öistruppen är på väg mot Stockholm nu. 

Föreningen Svensk Elitfotboll följer ihop med Svenska Fotbollförbundet utvecklingen minut för minut.

– Just nu vet vi alldeles för lite för att förstå. Det är bara tragiskt, säger Mats Enquist, VD för Sef.

– Arbetet pågår, SMS och mejl haglar fram och tillbaka. Vi måste ha mer information. I grunden är inställningen att inte vika sig för terrorn, men återigen … det beror helt på hur detta utvecklas.

2003 var Mats Enquist med om en liknande situation.

– Vi skulle arrangera Solheim cup i golf när Anna Lindh blev mördad. Det är tragiskt när samhälle och individ blir attackerat. 

Den gången genomfördes tävlingen. 

– I den mån det är säkerhets- och respektmässigt möjligt måste vi hedra vårt samhälles frihet. Vi kan fan inte ge efter för dårar, säger Mats Enquist. 

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson säger i en kommentar till GP att det är med stor bestörtning han har tagit emot information om händelse.

– Det är oerhört tragiskt för alla inblandade, när fullständigt oskyldiga medborgare drabbas av något sådant här. Det visar bara på att inte ens i Sverige är vi förskonade från detta, säger på telefon från Göteborgs central, på väg hem från damallsvenskans upptaktsträff i Malmö.

– Vi har en tät dialog med klubbarna och räknar med att seriespelet fortsätter. Vi följer oerhört noga den information som kommer från polis och myndighet.

– Får vi inga andra signaler eller önskemål spelas allsvenskan och superettan som planerat. Vi kan inte vika ned oss. Samtidigt har vi den största respekt för den oro som finns.

Hur ser den ut?

– Jag vet att det finns klubbar som har varit i kontakt med vår säkerhetschef med frågor och funderingar. Svensk elitfotboll har gått ut till klubbarna med information om att offren skall hedras med en tyst minut och sorgband. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.