Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I kväll tas det första steget på Zlatans sista resa

Zlatans segertåg genom Europa är bland det mäktigaste en svensk idrottsman åstadkommit och han har naturligtvis inget mer att bevisa. Ändå har han fler kritiskt granskande ögon på sig i kväll än på väldigt, väldigt länge.

Jag måste säga att det var ett modigt val. Efter 15 osannolikt framgångsrika i den så svårforcerade internationella toppfotbollens tjänst trodde jag – och många med mig – att den store Ibra skulle varva ner.

Kanske ta ett par år i USA, eller möjligen bygga på sitt varu­märke genom en välbetald säsong i Kina. Det kändes som det absolut rimligaste efter att Zlatan avslutat sin historiskt lyckade sejour i Paris.

"Zlatan ville ha mer"

Men nej. Zlatan ville ha mer, precis som han alltid velat. Hans äregirighet och vilja att motbevisa tvivlarna förde honom – till sist – till den tuffaste av alla ligor. Till landet där många stjärnor har fötts, men lika många har slocknat. Där pressen är som allra mest oförlåtande och där även ligans sämsta lag numera är så stenrika att de kan köpa spelare i världsklass. Där det inte finns några lätta matcher. Där han alltid varit som mest ifrågasatt.

England. Den sista bastionen.

"Glöm Rooney, Martial och De Gea"

När Zlatan Ibrahimovic joggar ut på Ullevi i kväll kommer varje steg att följas av Manchester United-fans över hela världen. Den klassiska klubben är numera en global industri och med bara några veckar kvar till ligapremiären är det ingen tvekan om vem i laget som är det stora affischnamnet.

Glöm Wayne Rooney, Antony Martial och David de Gea. År 2016 handlar allt om Ibrahimovic och att det faktiskt blev så är så väldigt kittlande, oväntat och fascinerande.

Det blir utan tvekan Zlatans allra sista resa på den högsta av nivåer och det första steget på den resan tar han i kväll, här i Göteborg. Det är svårt att säga vad man kan förvänta sig av denna så kallade supermatch, för det är ju först när något står på spel, när poängen måste in, när rivalerna måste besegras, som vi får se exakt vad Zlatan kan tillföra det här laget.

"Första steget på Zlatans sista stora resa"

I kväll står ingenting alls på spel, det är uppvisningsmatch, det är varumärkesvård och det är egentligen mest en chans för unga fans att se sina idoler på nära håll. Zlatan lär spela en halvlek och han kommer såklart att hyllas i vad som kan bli hans sista match på svensk mark.

Ingen kommer gråta om Manchester United förlorar och ingen kommer bada i någon fontän om de vinner. Manager José Mourinho vill nog helst av allt slippa skador och så fort som möjligt komma hem till Manchester igen.

Men som sagt. Det är också första steget på Zlatans sista stora resa.

Det vill man inte missa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.