I Göteborg satsas det på breddidrott

ANNONS
|

En enkät visar att flertalet svenska kommunstyrelseordföranden vill stoppa bidrag till föreningar som elitsatsar på barn under 13 år. I undersökningen, som Sveriges Television gjort, ställs en fråga till kommunpolitikerna om hur de bedömer "när föreningen medvetet satsar mycket resurser på ett antal utvalda barn i syfte att skapa en framtida seniorelit".

Sex av tio kommunordföranden vill strypa bidrag till klubbar som driver sådan verksamhet för barn under 13 år.

Men var finns dessa?

I Göteborg med omnejd verkar ingen känna sig träffad. Ingen så ung kastas ut från idrotten.

- Vi låter alla som börjat vara kvar tills de fyllt 15, säger IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild. Däremot kan vi inte ta emot alla som vill vara med.

ANNONS

Begränsade resurser, i form av anläggningar och tränare, gör att det finns köer till många verksamheter. Men de som är med får stanna.

Hanhals Kings IF är den största hockeyklubben i regionen. Där får alla som vill spela hockey plats – och klubben har exempelvis 80 killar som är födda 2005 och 70 som är födda 2004.

- Det är först vid U16 som vi elitsatsar. Upp till dess är vi en breddförening, säger sportchefen Linus Fagemo.

Ishockeyn i regionen är från och med U12uppdelad i två divisioner. En bättre – och en sämre.

- Det känns rättvist. Killarna tävlar på din egen nivå, säger en pappa till två hockeyspelande söner.

Göteborg har valt att kalla nivåerna division I och II – medan det i Skåne exempelvis heter Svår, Mellan och Lätt.

- Om du ser det så blir det en uppdelning. Men målet är att vi ska ha så bra träningar i klubben att alla spelare ska kunna spela i division I under säsongen. Och så är det oftast. De allra flesta spelar i både division I och division II, konstaterar Linus Fagemo i Hanhals Kings IF.

IK Sävehof har ett hundratal handbollslag i olika åldrar.

- Vi har aldrig slängt ut någon, garanterar klubbdirektören Stefan Albrechtsson.

ANNONS

Det samma gäller individuella idrotter som konståkning och gymnastik.

- Alla får fortsätta i den takt de själva vill, säger Ingela Strid, ordförande i Göteborgs Konståkningsförbund, och ingen kastas ut. Däremot kan en indelning i olika grupper ske med hänsyn till ambition och kunnande.

Inom gymnastiken finns långa köer till att få vara med. Det finns grupper ända från två och ett halvt års ålder, men detta är inte fråga om elitsatsning.

- Alla orkar inte fortsätta upp på högsta nivå, men den som vill träna minde kan fortsätta med sporten på den nivå som passar, försäkrar tränaren Ewa Kärnman.

ANNONS