Skottlands förbundskapten Anna Signeul under landskampen mot Sverige i Växjö tidigare i somras.
Skottlands förbundskapten Anna Signeul under landskampen mot Sverige i Växjö tidigare i somras.

I finrummet i stället för puben

Från pubslagsmål till EM-medverkan. Skottlands landslag har gjort en lång resa de senaste tolv åren.

ANNONS
|

Anna Signeul, som tidigare hade varit svensk förbundskapten på ungdomssidan, tvekade länge innan hon tackade ja till jobbet som förbundskapten för Skottlands damlandslag 2005. Den långa resan som damfotbollen redan då hade gjort i Sverige var knappt ens påbörjad i Skottland.

Spelarna närmast mobbade varandra, tränade för lite och gick på puben för mycket.

- Efter första landskampen, då sade jag "nu åker jag hem, det här klarar inte jag”, för det var så otroligt låg nivå. Inte bara på fotbollen, utan på hur man betedde sig, berättar hon.

ANNONS

- De var så oprofessionella, de tränade ju inte tillräckligt, de tyckte om att festa. Varje söndag efter match gick man på puben ihop båda lagen.

Det hade också bara gått några veckor in på det nya jobbet, när telefonen ringde.

- Det var en spelare som efter en match hade fått en smäll, de hade börjat bråka på puben. Det var på den nivån. Mycket sådant som man aldrig någonsin hade hört, säger Signeul och skrattar åt minnet.

- Hon skulle bara berätta att hon var skadad för att hon hade fått en smäll. Men så var det.

Lyckosamt recept

Samtidigt hade både Anna Signeul och assisterande förbundskaptenen Ann-Helen Grahm, som började arbeta för det skotska fotbollsförbundet i samma veva, nyttiga erfarenheter från den svenska klubb- och landslagsverksamheten med sig.

ANNONS

De tog sig an inte bara landslaget, utan hela det skotska fotbollsetablissemanget.

- Man ska ändra en hel generations sätt att tänka, sedan ska man ändra på tränarnas sätt att tänka och sedan ska man ändra på klubbarnas sätt att tänka, säger Anna Signeul.

- Det var jättetufft, när man alltid måste argumentera och vara damfotbollspolis. Men det var lite samma resa som vi gjorde i Sverige på 1990-talet. Det tog jag med mig. Det var ett lyckosamt recept.

Stor skillnad

Kontrasten mot 2017 är enorm.

Skottland är rankat som 21:a i världen och har tagit sig till sitt första mästerskap nu när EM har utvidgats från tolv till sexton lag. Många av landslagsspelarna är också proffs i andra ligor, främst i England men även i till exempel Sverige.

EM i Nederländerna blir sista resan med gänget för Anna Signeul, som i höst tar över Finlands landslag i stället. Men först hoppas hon att hennes nuvarande lag, trots svåra skadebekymmer, ska kunna ta sig åtminstone till kvartsfinal.

ANNONS

Den 19 juli inleder Skottland EM-äventyret – mot rivalen England.

- Jag hoppas att EM ska få hjulen att spinna lite, med mer sponsorer och fler som börjar spela fotboll, säger Signeul.

- Men det krävs ju att vi gör bra ifrån oss. Nu när man får uppmärksamheten och ögonen på sig, då är det viktigaste att visa ett stort hjärta och att spela för sitt land. Kan vi få alla att bara göra sitt bästa, då kan vi inte göra mer.

TT

Fakta: Skottland i EM

Fem landslag, utöver Skottland även Belgien, Portugal, Schweiz och Österrike, gör sitt första EM.

Skottland spelar i samma grupp som England, Spanien och Portugal. Första matchen, mot England, spelas den 19 juli.

Svenskan Anna Signeul, 56, är uppvuxen i Falun och har varit förbundskapten för Skottland sedan 2005. Hon var innan dess bland annat svensk förbundskapten på ungdomssidan, där hon bland annat ledde Sverige till guld i U18-EM 1999. Som spelare har Signeul 240 matcher, för Brage och Strömsbro, i dåvarande division 1 (motsvarande dagens damallsvenska), på meritlistan.

Källa: Svenska fotbollförbundet och Uefa.com.

Fakta: Svenskt i EM

Anna Signeul är en av tre svenska förbundskaptener i årets fotbolls-EM, vid sidan av Pia Sundhage i Sverige och Martin Sjögren i Norge.

Det finns dessutom en rad EM-spelare från andra nationer som spelar i svenska klubbar:

Norge: Ingrid Schjelderup, Eskilstuna och Kristine Minde, Linköping.

Belgien: Lorca Van De Putte, Kristianstad.

Danmark: Janni Arnth Jensen, Linköping, Maja Kildemoes, do, Simone Boye Sørensen, Rosengård, Sanne Troelsgaard Nielsen, do, Sofie Junge Pedersen, do.

Nederländerna: Sheila van den Bulk, Djurgården, Lieke Martens, Rosengård (klar för Barcelona-flytt efter EM).

Tyskland: Anja Mittag, Rosengård.

Island: Gudbjörg Gunnarsdottir, Djurgården, Hallbera Gudny Gisladottir, do, Sif Attladottir, Kristianstad, Glodis Perla Viggosdottir, Eskilstuna, Anna Björk Kristjansdottir, Limhamn Bunkeflo.

Skottland: Vaila Barsley, Eskilstuna, Fiona Brown, do, Shannon Lynn, Vittsjö, Ifeoma Dieke, do.

ANNONS