Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Joel Tivemo: I dag sviktar min tro på idrottens kraft

Inte han. Inte nu. Inte igen.
Patrik Karlsson Lagemyrs korsband är av.
Det får mig att undra, kan fotbollen verkligen vara av godo?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

För ett drygt år sedan träffade GP ”Paka” för ett längre samtal. Skadad följde han lagkamraterna möta AIK från sin pappas TV-soffa. Han sa det alla som följt IFK Göteborg de senaste åren har tänkt.

– Man får hoppas att det är över nu och att jag har haft mina skador… ibland kan man ju inte ens tro att det är sant.

Ett år senare: ”Paka” avgör samma match med både mål och assist. Passningen till Sargon Abraham är millimeterprecis.

Det var så rättvist. Den lille liraren med det stora spelet var där han skulle vara. Han var frisk. Han var så där bra som Blåvitt-fansen trott att han skulle kunna bli sedan han kom upp från akademin som ett 50-kilo lätt talangpaket.

Man kan inte tro det är sant.

Patrik Karlsson Lagemyr är svensk fotbolls teodicéproblem. Hur kan fotbollen vara av godo – när ”Paka” fortsätter få skada, efter skada, efter skada? Min tro på idrottens kraft sviktar väldigt sällan. En dag som den här gör den det. Ett besked som det här får mig att fundera.

Alla som sett Blåvitt spela i år håller nog med.

Det lätta steget. Förmågan att sätta medspelare i lägen inne i straffområdet. Blicken.

Patrik Karlsson Lagemyr har egenskaper som ytterst få svenska fotbollsspelare besitter. Som kunde, och fortfarande kan, ta honom långt.

Den här våren har han fått använda de egenskaperna. Han har varit navet i Blåvitts vindsnabba omställningar. Hjärnan bakom jobbet på planen som tagit klubben bort från botten.

Det här är lika mycket en tragedi för honom som för klubben. Med försäljningen av Benjamin Nygren försvann åtta mål och väldigt mycket kreativitet. Med korsbandsskadan på Patrik Karlsson Lagemyr försvann den ende kvarvarande som har just kreativiteten som sitt adelsmärke.

Visst finns många centrala alternativ i truppen. August Erlingmark och Alhassan Yusuf har presterat högt över ställda förväntningar hittills, men de är hur man än vänder och vrider på mittfältet inga "tior". Amin Affane har bara presterat på försäsong i den blåvita tröjan. Nzuzi Toko har blivit högerback. Sebastian Eriksson? Skador stör även där. Noah Alexandersson? Det känns för tidigt.

Karlsson Lagemyrs kroppshydda är inte speciellt stor. Men tomrummet han lämnar efter sig kommer bli väldigt svårt att fylla för Blåvitt.

I förra veckan förlängde Paka kontraktet med IFK Göteborg över 2022. Sportchefen Kennet Andersson jublade.

– Det är givetvis extra glädjande med tanke på att jag i många år kämpat med rehab efter tuffa skador.

Nu får han kämpa igen. Ansiktsförlamningar, körtelfeber, sprickor i fötter och frakturer på knän. Om det finns några fotbollsgudar så låter de förbannelsen stanna vid det där förbannade korsbandet.