I dag betydde fotbollen ingenting – våldet och kriminaliteten vann

Sedan villkorstrappan skrotades inför säsongen 2022 har svensk fotboll i allmänhet och allsvenskan i synnerhet utvecklats till en liga där våldet och kriminaliteten är ständigt närvarande. I dag nådde det en nivå där fotbollen blev sekundär. I stället för att skriva om en seriefinal mellan IF Elfsborg och Malmö FF, står jag på Borås Arena och skriver om kaoset i Stockholm. För detta är ingen isolerad händelse, utan en pågående eskalering.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Villkorstrappan var en polisstrategi som användes fram till 2022 för att motverka ordningsstörningar på svenska fotbollsläktare framför allt. En viktig del handlade om att minska kapaciteten på klacksektionerna för att den vägen hantera illegal pyroteknik och våldsamma konfrontationer bland supportrar.

I grunden var strategin rimlig, men när polis och myndigheter gav sig på att minska kapaciteten på storklubbarnas läktare fick de inte bara fansen emot sig – utan också föreningarna och Svenska Fotbollförbundet. Minskad kapacitet slog nämligen direkt mot klubbarnas ekonomi. Svensk fotboll visade sitt girigaste tryne och de satte profiten före säkerheten. I stället för att uppträda som en respektabel samhällsaktör agerade de som rättshaverister under de år bråket om villkorstrappan pågick.

ANNONS

En enad fotbollsrörelse vann striden, och 2022 ersattes villkorstrappan med exkluderingsstrategin. Den går i korthet går ut att på att plocka bort individer som missköter sig, och har hittills varit lika verkningslös som misslyckad.

Sedan dess har nämligen situationen på allsvenska läktare eskalerat för varje omgång som spelats. 2022 var ett kaotiskt år med över 9000 illegala pyrotekniska pjäser, upprepade våldsamma sammandrabbningar på och utanför arenorna och människor som skadats av knallskott. Med mera, och så vidare.

Kulminerade 28 maj på Tele2 Arena

Söndag 28 maj kulminerade allt. Det besinningslösa kaos vi såg på ett brinnande Tele2 Arena där AIK-supportar attackerade matchen, fotbollen, polisen och det svenska samhället kan aldrig beskrivas som en isolerad händelse. Det är ett resultat av en eskalering och en upptrappning som pågått i flera år. Indirekt påhejat av klubbar och förbund som motarbetat polis och myndigheter i stället för att hantera problemen på sina egna läktare med den kraft och beslutsamhet som situationen alldeles uppenbarligen kräver.

Tvärtom har tystnaden varit närmast total från svensk fotbolls sida trots att utvecklingen varit uppenbar för oss som följer serien på nära håll, och inte använder våra plattformar till att försvara den likt alltför många journalistkollegor tyvärr har gjort under många års tid.

Inför seriefinalen mellan Elfsborg och Malmö i Borås stampades, enligt vittnesuppgifter, en liggande supporter upprepade gånger i ansiktet när lagens fans drabbade samman kvällen innan matchen. Två supportrar har redan mist livet i samband med fotboll – 2002 och 2014 – men med tanke på det som nu sker på och runt arenor är det inte en fråga om det kan hända igen, utan när.

ANNONS

Kanske reagerar förbundsfolk och klubbföreträdare då?

Laul: Det här måste Reinfeldt göra omedelbart

Alldeles oavsett behöver Svenska Fotbollsförbundet med ordförande Fredrik Reinfeldt i spetsen agera, och han behöver agera omedelbart.

Den illegala pyrotekniken måste bort en gång för alla. Så fort en bengal brinner – avbryt matchen oavsett var och när den spelas. Det går inte att arrangera matcher med bengaler bland fotbollspublik eftersom dessa sedan används som vapen. Låt hellre publiken gå hem än att spela inför en publik med brinnande bengaler. Bryt matcherna undantagslöst. Utan pyrotekniken lär dessutom en stor del av läktarnas rötägg försvinna eftersom det skulle slå deras destruktiva kultur i spillror.

• Ge polisen fullt mandat att styra över antalet personer på klackläktarna. Det är inte arrangörer och klubbledare som ska avgöra hur många personer som släpps in på en fotbollsläktare – det är myndigheterna.

Polisen måste tillbaka på klackläktarna igen. I dag motarbetar klubbar och supportrar polisiär närvaro på klackläktarna – i fortsättningen behöver polisen äga denna fråga med klubbarnas oreserverade stöd. Det kan inte längre vara ett argument att det riskerar att bli oroligheter om polisen är där. Då måste antalet supportrar på klackläktarna begränsas till en miniminivå.

Svenska fotbollsläktare har under ett antal år blivit ett alltmer laglöst land – det är dags att polisen tar kontrollen över den delen av vårt gemensamma samhälle igen.

ANNONS

Svensk fotbolls företrädare behöver från och med nu stå enade med polis och myndigheter i striden mot fotbollens kriminella supporterelement och inte sätta sina egna, ekonomiska intressen i första hand.

Vi talar om föreningar som omsätter hundratals miljoner kronor varje år – så det drabbar absolut ingen fattig. Såväl storklubbar som mellanstora klubbar har definitivt råd att tillsammans med polisen stänga sektionerna där problemen återkommer.

Oj, där gjorde visst Sveinn Gudjohnsen 1–0 till Elfsborg i seriefinalen mot Malmö FF, men hur skulle jag kunna skriva en krönika om det en dag där våldet och kaoset redan vunnit alla matcher?

LÄS MER:Skandalscener i derbyt – bengaler kastas in på planen

LÄS MER:Stort supporterbråk i Borås

LÄS MER:Flera ansökningar om tillträdesförbud efter cupfinalen

LÄS MER:Oroligheter efter Häckens cupguld

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS