Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lennart Johanssons pokal under Fotbollsgalan 2019. Nu ska det spelas om den igen. Dock utan publik på grund av coronapandemin. Bild: Bildbyrån
Lennart Johanssons pokal under Fotbollsgalan 2019. Nu ska det spelas om den igen. Dock utan publik på grund av coronapandemin. Bild: Bildbyrån

Mattias Balkander: I år kan alla vinna guld

2020 är som inget annat. Inte minst gäller det elitidrotten vars flaggskepp, fotbollens allsvenska, i dag på nytt ber om vår uppmärksamhet – denna gång med överlevnad som yttersta bevis på framgång.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

För inte särskilt länge sedan, i en tid fri från pandemier, galopperande statsskulder och urartade demonstrationer, togs saker för givna.

Här tänker jag inte på svulstigheter som mänskliga rättigheter, barns lika värde och demokrati, utan om små, tidigare knappt uppskattade ting som att kunna röra sig fritt.

Eller att som medborgare i ett fritt samhälle få bestämma var, när och hur man vill lägga en måndagskväll på allsvensk fotboll eller för den delen besöka favoritlagets förmiddagsträning en ledig onsdag.

LÄS MER: Superguide inför allsvenskan

Denna tid, pre corona och dagligt televiserade dödstalsuppdateringar, utfördes dessa älskade och för givet tagna saker utan att blinka.

Sedan dess har perspektiv förändrats, små saker växt i värde och mänskliga möten – särskilt de med den äldre generationen – blivit sällsynta och hett efterlängtade guldkorn i tillvaron.

Vi har tänkt om.

Och sakteliga ställt om.

Osäkert inkomstben

Mitt i denna process, just som gymnasisternas distansstudier avslutats och sommarloven står för dörren blev det så äntligen tid för serietips, lagspekulationer och supportergnabb.

Jag tror som sagt på Malmö FF, Hammarby IF och IFK Göteborg i topp.

Allt är sig likt, men inget som förr.

Gothia cup har ställts in, föreningarnas ekonomier hålls uppe av korttidspermitteringar och statliga stödpengar. På måndag skulle Sverige ha ställts mot Spanien i EM-premiär i Bilbao – och ett av klubbarnas viktigaste inkomstben – publikintäkten – förblir en osäker faktor säsongen ut.

Ur dessa spillror och utan sedvanliga publiksamlingar står den inhemska toppfotbollen i startgroparna.

Det ska tävlas, men med nya måttstockar.

Gärna ett guld, men hellre överlevnad.

Exakt hur det ska bli har jag ingen aning om, bara att är en framgång i sig.

Alla kan vinna guld

Det händer att vi skribenter slänger oss med uttryck om ödessäsonger, nyckelmatcher och använder olika typer av värdeladdade stämplar. I år kan dessa läggas i en och samma bokstavslåda och med kraft skêckas överbord.

2020 är som inget annat, ett år på liv och död, en säsong där de minsta detaljer kan få de största konsekvenser. Bara att få samlas och spela match är lycka. Att få göra upp om tre poäng en ynnest.

I sin enkelhet och tydliga logik kan dessa grundläggande moment rädda våra föreningars framtid.

Med en sådan utveckling är alla vinnare.

Och därmed guldmedaljörer.

LÄS MER: Allsvenskan portar utländska agenter