Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Hyllningen till Skatås: "Det är unikt"

De göteborgare som ska ut och löpa i sommar kan skatta sig lyckliga, orienteraren Philip Person har testat över 300 motionsspår i Sverige. I Skatås föll han pladask. – Där har du Göteborgsspårens Mekka.

Från Trelleborg i söder till Abisko i norr, alla kommuner fick minst ett motionsspår testat. Med sig på den långa löpturen, som landade på sammanlagt 237,5 mil, fick Philip Persson sin kompis Oskar Jensen.

Tillsammans sammanställde de båda vännerna en lista där man rankade sina upplevelser från de olika löpturerna. Utifrån den kan man konstatera att de Göteborgarna som ska ut och springa i sommar kan skatta sig lyckliga.

– Det fanns många bra spår i Göteborgsområdet, bland annat i Kungälv. Men framförallt föll jag för Skatås, där har du Göteborgsspårens Mekka, säger Philip Persson.

"Det backigaste jag varit med om"

Skatås som ligger i Delsjöområdet, strax öster om centrala Göteborg, hamnade på en sjätteplats i rankningen.

– Jag slogs delvis av att det var så mycket folk där. Sedan blev jag imponerad av den vilda och vackra naturen som fanns så nära staden. Det är unikt.

Han fortsätter:

– Sen var det branta stup, öppna mossar och stora kärr. Det värmer alltid lite extra i orienterarhjärtat.

När man sammanställde listan kunde man konstatera att Göteborgs kommun var den enda kommunen med två motionsspår på topp 100, Skatås och elljusspåret i Bergsjön. Gillar man mjölksyra ska man testa det sistnämnda spåret.

– Det var det backigaste jag varit med om, rätt häftigt faktiskt… sådant gillar jag!

Dyröleden: knappt springbar men vacker

För Philip Persson handlar mycket om helheten och som orienterare är han svag för natursköna spår, vilket lett till att han och Oskar Jensen även sprungit på ställen där promenadfart är att rekommendera.

– Jag har varit lite snäll med att släppa in vandringsleder på listan för att jag gillar naturen, Dyröleden på Tjörn var ett av ställena. Där kan man knappt springa, men det var fruktansvärt fint.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.