Paulinho
Paulinho Bild: Nils Petter Nilsson/Ombrello

Hyllar spelarna: "Tänjde på sina gränser enormt"

Ett stabilt försvarsspel. Ett starkt 0–0-resultat. Och ett spännande utgångsläge inför returen på hemmaplan.
– Jag tycker vi gjorde i stort sett allt vi kunde i dag, säger Häcken-tränaren Andreas Alm. Samtidigt var laget bara en ribbträff från segern borta mot AZ Alkmaar …

ANNONS
|

I fjol åkte Häcken till tyska Leipzig för att försöka skrälla i Europa League-kvalets andra omgång.

Det gick sådär. 0–4 och Europa-äventyret var över innan det knappt hade börjat.

I år åkte Häcken till nederländska Alkmaar med samma mål och tanke.

Bättre lycka nu? Ja – mycket.

Mötet slutade mållöst och Häcken har därmed ett fint resultat att spela på inför returen hemma på Bravida Arena nästa vecka.

– Om jag inte ska säga hjältar så finns det en stor del hjältemod i alla fall. Det kan jag säga, säger en nöjd Andreas Alm efter slutsignalen.

Hur matchen var?

Efter att spelarna hade vandrat in till dånande discomusik sjönk intensiteten ganska snabbt. Inledningen blev lugn. Den nederländska anfallsstormen som hade förutspåtts uteblev helt.

ANNONS

Under den första kvarten hände det egentligen ingenting. Närmast mål var Paulinhos farligt skruvade vänsterhörna.

Stillheten kan ha berott på den tryckande värmen. Termometern visade en bra bit över 30 grader. Den ende som hade svalka på arenan var den holländske journalist som hade tagit med sig en egen fläkt till pressläktaren. Geni.

Efter halvlekens vätskepaus växlade AZ Alkmaar upp. Det skapades ett par halvfarliga lägen. Dels från skott utifrån, dels från inlägg.

Häcken stod dock pall – och var faktiskt bara några centimeter ifrån att kontra in ett ledningsmål i slutet av halvleken.

Daleho Irandust drog iväg i djupled, fick bollen från Erik Friberg och vände upp inne i straffområdet. En snabb titt, ett fint inspel. Bollen nådde ända fram till Ahmed Yasin som tryckte upp den i ribban.

Så, så nära.

0–0 i paus.

"Cellerna är tömda på allt"

Den andra halvleken inleddes nästan exakt som den första hade gjort. AZ Alkmaar hade bollen och rullade runt den mellan sig. Häcken stod rätt och försvarade.

Efter en timmes spel gjorde hemmalaget ett dubbelbyte och gick över till en trebackslinje. Matchen blixtrande till en kort stund efter det.

Calvin Stengs sköt, Peter Abrahamsson räddade med händerna.

Daleho Irandust sköt, Marco Bizot räddade med fötterna.

ANNONS

Närmare mål än så kom inget av lagen. Det slutade 0–0.

– Hade vi haft maximal utdelning i dag så hade en boll gått in, typ Yasins (Ahmed) skott. Då hade vi fått en seger med det. Men jag tycker att vi gjorde i stort sett allt vi kunde i dag. Spelarna som är där inne nu ...

Andreas Alm blickar mot omklädningsrummet.

... har tänjt på sina gränser enormt.

Det var en maxprestation?

– Ja, utifrån insatsen, vad vi levererade av oss själva. Cellerna är tömda på allt. All energi som vi hade med oss in på arenan lämnade vi ute på planen. Och vi fick med oss ett resultat som gör att vi är med i det här.

Returen spelas på Bravida Arena om en vecka.

– Vi vet att ett bortamål för dem gör att vi måste göra två. Men det känns som att det är samma läge som inför den här matchen, det skulle jag uppleva. Sedan är det klart att vi känner hemmaplan och underlaget lite bättre, säger Alm.

ANNONS