Storvretabacken Mattias Samuelsson gör sitt femte och sista VM.
Storvretabacken Mattias Samuelsson gör sitt femte och sista VM.

Hyllar familjen med nytt nummer i VM-avsked

Mattias Samuelsson har gjort rekordmånga landskamper, men nu går karriären mot sitt slut. I sitt sista VM väljer backen att byta till nummer 25 för att hylla familjen.

ANNONS
|

Det svenska innebandylandslaget är ute efter revansch i VM i Tjeckien i december efter finalförlust på straffar mot Finland för två år sedan.

När förbundskaptenen Mikael Hill tog ut truppen var det en blandning av erfarenhet och nya namn. I kontrast till de fyra VM-debutanterna Måns Parsjö-Tegnér, Markus Jonsson, Simon Palmén och Albin Sjögren finns assisterande lagkaptenen Mattias Samuelsson med rekordmånga 117 landskamper.

35-åringen har laddat för mästerskapet sedan finalen senast och har en god, guldglimrande känsla.

"Förväntar mig att vi ska vinna"

- Jag förväntar mig att vi ska vinna. Målet är att ta tillbaka guldet. Det handlar om att man fyller ut matchtröjan, bröstar upp sig och driver spelet. Det kanske inte är jättelätt som ny att ta den chansen men då får vi andra visa vägen, säger Samuelsson.

ANNONS

Själv gör han sitt femte VM. Efter en lång och framgångsrik karriär ser Storvretabacken nu slutet på karriären.

Säsongen kan mycket väl vara den sista och något mer VM blir det inte, som det ser ut nu.

- Det är något som växt fram. Jag börjar känna att jag vill lägga mer tid på mitt civila arbete och familjen och är faktiskt glad över att jag börjar känna och se slutet för jag är livrädd för att sluta för tidigt.

- Jag vill inte kunna sitta hemma och känna att det finns mer och ge. Då kommer jag nog att bli galen.

Tackar familjen med nummer

I Tjeckien kommer han byta nummer 13 mot 25 som en gest för att tacka familjen, där bland annat hans mamma, pappa, storebror och farbror varit ett stort stöd under hela karriären.

- Det är ett nummer som är viktigt för många i familjen. Det är några som haft det numret inom idrotten och för mig är det ett sätt att säga tack och försöka ge något litet tillbaka. Man tackar inte så mycket för all stöttning men jag vill visa att jag inte tar dem för givet.

ANNONS

TT: Kommer du ha en hejarklack med massa 25:or nu då?

- Haha, jag hoppas det! Vad de har för nummer inte så viktigt, men vet jag att de kommer att vara där och det känns bra.

Sverige inleder VM mot Finland den 1 december och ställs sedan mot Norge och Danmark i gruppspelet.

TT

Fakta: VM-truppen

Målvakter: Johan Rehn, Falun, Måns Parsjö-Tegnér, Dalen.

Backar: Emil Johansson, Falun, Robin Nilsberth, Storvreta, Markus Jonsson, Växjö, Rasmus Sundstedt, Storvreta, Tobias Gustafsson, do, Martin Östholm, Pixbo Wallenstam, Mattias Samuelsson, Storvreta, Kasper Hedlund, Mullsjö.

Centrar: Johan Samuelsson, Falun, Jonas Svahn, Dalen, Jonas Adriansson, Falun, Simon Palmén, Linköping.

Forwards: Kim Nilsson, Kalmarsund, Alexander Galante Carlström, Falun, Rasmus Enström, do, Albin Sjögren, Storvreta, Johannes Larsson, Falun, Alexander Rudd, Storvreta.

Fakta: Mattias Samuelsson

Namn: Mattias Samuelsson

Född: 16 september 1983

Klubb: Storvreta IBK

Moderklubb: Åkersberga IBF

Landskamper: 117

Poäng: 78 (35+43)

VM: 5

Meriter: 5 SM-guld, 2 VM-guld, 3 Champions Cup-guld.

ANNONS