HV71:s fysiske back Andreas Borgman, i vitt, är inte orolig över underläget – 1–2 i matcher – i SM-finalen mot Lukas Kilströms Brynäs.
HV71:s fysiske back Andreas Borgman, i vitt, är inte orolig över underläget – 1–2 i matcher – i SM-finalen mot Lukas Kilströms Brynäs.

HV i pressat läge: "Bara att gasa"

Hemmaplansfördelen är borta, det finns frågetecken kring ett par av de ledande spelarna och laget har inte vunnit i Gävle på drygt två år. HV71 är i ett pressat läge i SM-finalserien mot Brynäs.

ANNONS

Jönköpingslaget gick i mångas ögon in som favorit i SM-finalserien, men är i underläge med 1–2 i matcher och har tappat hemmaplansfördelen.

Efter att ha gått som tåget både i kvartsfinal, fyra raka mot Färjestad, och semifinal, 4–1 över Malmö, har spelet plötsligt börjat hacka.

Som när den två månader långa vinstsviten på hemmaplan bröts i torsdags sedan Brynäs vunnit med 4–3 efter förlängning.

- Vi gör en tillräckligt bra prestation för att vinna, men våra misstag kostar oss matchen. De måste vi få bort.

ANNONS

- Skillnaden i spelet är att Brynäs är mer konsekventa. Chanserna de vaskar fram är mest på våra misstag, pucktapp i mittzon framför allt. Det är något som vi har tryckt väldigt hårt på. Vi måste bli mer konsekventa och vara nöjda med det enkla ibland, säger tränaren Johan Lindbom.

Letar maskinnivån

Jönköpingslaget har knappast råd med ännu en förlust i Gävle på lördagen.

Men Andreas Borgman tycker inte att läget är pressat:

- Det känns som att vi har en jäkla bra möjlighet. Det gäller att vi kommer ihop som lag och blir den maskin vi har varit.

Den tuffe och skicklige backen, fostrad i Huddinge, kom från allsvenska Västerås inför säsongen och har slagit igenom ordentligt. Han har debuterat i Tre Kronor och spelade bland annat i Sweden Hockey Games.

Efter en lite trevande start i finalserien gjorde han sin bästa match senast då spelet blev tuffare än i de genomsnälla första två finalerna.

ANNONS

- Jag ska ju spela fysiskt så det passar mig mycket bättre när det går fort, man får ge och ta smällar och det är mycket känslor. Det är ju det som gör den här sporten, säger Borgman som gjort nio poäng (2 mål+7 assist) i slutspelet, varav tre assist i finalserien.

Fem raka förluster

HV71 har fem raka förluster i Gävle och har inte vunnit där sedan den 27 januari 2015.

Laget har dessutom frågetecken kring två av sina förgrundsfigurer.

Simon Önerud, sex mål hittills, är ett osäkert kort efter smällen från Lukas Kilström i torsdags. Johan Lindbom har dock stora förhoppningar att han ska kunna spela.

Målvakten Linus Söderström, som storspelat efter jul, släppte två enkla mål i tredje finalen och tog på sig ansvaret för förlusten.

- Det är en självkritisk kille som aldrig är nöjd. Jag tycker att det är väldigt stort av honom att gå ut och säga så, sedan tycker jag inte alls att han ska lasta sig för förlusten. Vi har det största förtroendet för Linus och han har varit slutspelets bäste målvakt, säger Lindbom.

ANNONS
TT

Fakta: Så avgörs finalserien

Final 1: HV71–Brynäs, 5–2.

Final 2: Brynäs–HV71 3–2 e förl.

Final 3: HV71–Brynäs 3–4 e förl.

Final 4, lördag 22/4: Brynäs–HV71.

Final 5, måndag 24/4: HV71–Brynäs.

Ev final 6, torsdag 27/4: Brynäs–HV71.

Ev final 7, lördag 29/4: HV71–Brynäs.

ANNONS