Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

HV:s Markus Ljungh kramas om efter 3–1-målet mot Brynäs.

HV bröt svit och Lehtonen spräckte nolla

HV71 körde över Brynäs med 4–1 hemma i Kinnarps arena. Segern gjorde att Jönköpingslaget bröt en tre matcher lång förlustsvit. Dessutom spräckte den finske stjärnbacken Mikko Lehtonen sin målnolla i SHL.

Mikko Lehtonen tittade upp från sin position vid offensiv blålinje. Därefter avlossade han ett handledsskott som gick förbi samtliga och in i mål.

Fullträffen var viktig av tre anledningar. Den betydde 1–1 och blev startskottet på en stabil HV-insats hemma mot Brynäs i Kinnarps arena. Målet var också förlösande för HV71:s spel i numerärt överläge, vilket hackat under inledningen av säsongen. Och dessutom var det den finske backens första mål i SHL.

- Det är alltid härligt att göra mål. Jag brukar göra en del mål varje säsong. Så det var skönt. Men jag har inte varit stressad över det, säger Lehtonen.

Den finske stjärnbacken – som nu gör sin andra sejour i HV71 – fick efter sin egen fullträff se kaptenen Simon Önerud göra 2–1 en bit in i den andra perioden.

Två mål i powerplay

HV-kaptenen var också inblandad i 3–1-målet som kom en stund senare. Forwarden sköt ett skott som Tomi Karhunen lyckades stöta undan. Men Markus Ljungh högg in returen och gjorde sitt fjärde mål på fem matcher.

Även det här målet föll i spel 5 mot 4, vilket gjorde hemmalaget hundraprocentigt i spelformen den här kvällen. HV71 låg inför matchen sist i powerplay-tabellen med bara tre mål på 34 försök. 

- Det är svårt att säga varför det inte har funkat. Men jag tror att när det inte funkar så handlar det bara om att spela enkelt, slå bra passningar och skjuta mycket, säger Lehtonen.

- Jag tycker vi har bra spelare som flyttar pucken bra. Jag är inte orolig för vårt powerplay. Det gäller bara att vi hittar tillbaka till grunderna.

Målvaktsbyte hjälpte inte

HV:s tränare Johan Lindbom var efter matchen inne på samma spår som sin finske stjärnback.

- Enkelheten, vi krånglar inte till det. Vi premierar laginsatsen i dag. Jag har pumpat in i powerplayet att de ska spela som om det vore 5 mot 5. Det är lätt att sänka tempot när man är en man mer. Nu var vi mer aggressiva på mål och skapade en hel del. Det är avgörande chanser i matchen att kunna stänka dit dem. Det gör vi i dag, säger Lindbom.

3–1-målet gjorde att Brynäs valde att byta målvakt. David Rautio ersatte Karhunen. Men draget lyckades inte tända gästerna.

Det blev snarare tvärtom.

Figrens sjätte mål

För innan den andra perioden var över fick Robin Figren ett friläge som HV:s nummer 23 förvaltade på bästa sätt. Fri med Rautio lade forwarden pucken mellan Brynäsmålvaktens benskydd och satte därmed sitt sjätte mål för säsongen, vilket gör att han nu delar den interna skytteligaledningen med Simon Önerud.

- Det var en stabil match från vår sida. Vi startade ganska bra även om de gjorde det första målet och vi lät inte det bekymra oss. Vi vet att när vi gör bra saker ute på isen så kommer vi vinna sådana här matcher, säger Lehtonen.

Segern innebär att HV71 lämnar kvalplatsen – laget låg näst sist inför matchen – i tabellen. Jönköpingslaget har nu spelat in 17 poäng på 13 matcher.

För Brynäs fortsätter den tunga säsongsinledningen. Gävlelaget ligger nu näst sist i tabellen med sina 15 inhämtade pinnar.