Jag säger inte att någon spelare i Björklöven har lagt sig – för det får helt enkelt den pågående utredningen visa.
LÄS MER: Polisen informerad om misstänkta matchen
Fakta är att vid nedsläpp stod en seger för Björklöven i låga oddset 1.30 gånger pengarna. När Umeå-laget ledde med 3–1 hade oddsen på stora Bet365 plötsligt stigit till 1.70 gånger pengarna för hemmavinst.
LÄS MER: Förre Blåvitt-talangen Victor Edvardsen om spelmissbruket – och succén i Degerfors
Och när Mora kvitterat till 3–3 var dalmasarna plötsligt favoriter att vinna matchen till 1.67 gånger pengarna – mot 4.50 i odds för Björklöven-seger.
Det är tvärt emot logiken – och plötsligt stoppades matchen för spel på flera olika bolag. Statliga Svenska spel plockade bort den totalt. Odds som går mot strömmen ger alltid en misstanke om att något inte står rätt till.
LÄS MER: Därför nobbar Charlotte Kalla spelbolagens miljoner
Innan matchen var över hade Mora gått från underläge med tre puckar till vinst med 8–4 – efter bland annat sex (!) mål i numerärt överläge.
Den kollapsen kan förstås ske under en dålig dag – för vilket lag som helst. Titta bara hur uselt Frölunda agerat vid 1–7 och 0–8 mot Brynäs respektive Växjö utan att misstankar om läggmatcher ens har yppats.
Men bara att misstanken om uppgjorda matcher finns är illa nog för svensk elithockey.
Inom fotbollen utreds numer alltid ett antal matcher för matchfixning under en säsong. Hockeyn har fram till nu varit förvånansvärt förskonade från den här typen av negativ publicitet. Men det är aningen naivt att tro att kriminella krafter inte skulle försöka påverka vår största vinteridrott.
LÄS MER: "Så påträngande att man känner sig hjärntvättad"
För varför skulle hockeyn vara förskonad – när det enligt undersökningar från både Lunds Universitet och Karolinska Institutet är en väldigt mycket högre risknivå för en elitidrottare än landets övriga befolkning att utveckla ett spelberoende?
I vanliga fall är det runt två procent av befolkningen som har problem med sitt spelande – medan manliga elitidrottare i undersökningarna legat på så pass hög procentsats som från 14 procent.
Det innebär att upp till fyra-fem spelare i varje undersökt elitlag i sporterna ishockey, fotboll, innebandy och basket är drabbade av spelets negativa sidor.
LÄS MER: Mustonen om mystiska frånvaron: ”Vi letar efter en lösning”
Och sitter du med hundratusentals kronor i skulder för spel blir du automatiskt mycket mer sårbar och en enklare måltavla för kriminella aktörer.
”Vi har redan i dag representanter från Göteborgs alla stora klubbar och sporter hos oss”, berättade Jimmy Nilsson, ordförande och rådgivare för Spelberoendeföreningen i Göteborg, redan i våras.
Samtidigt skyltar SHL stolt med Betsson som huvudsponsor, medan allsvenskan får in den största delen av sina reklamintäkter från Unibet.
Det rimmar illa – när problematiken de facto finns för så pass många hockeyspelare i varje elitlag.
Min fråga är enkel:
Vore det inte dags för svensk elithockey att tacka nej till spelbolagens pengar?
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.