Hubert Auriol död 68 år gammal

Han blev först att vinna Dakarrallyt både på motorcykel och i bil. Under söndagen dog motorsportikonen Hubert Auriol, 68 år gammal.
– Detta är en sorglig dag för rallyvärlden och för Dakarrallyt, säger Stephane Peterhansel, nuvarande ledare i rallyt.

ANNONS
|

Under söndagen gick Hubert Auriol bort efter en covid-19-relaterad sjukdom, skriver flera medier. Den tidigare rallystjärnan tog motorsportvärlden med storm när han 1981 och 1983 vann det oerhört tuffa Dakarrallyt på motorcykel. Men framgångarna i Dakarrallyt stannade inte där. 1992 vann han bilklassen. Det var då han blev först i historien med att ha vunnit rallyt både på motorcykel och i bil.

Tre år efter segern i bilklassen blev han också tävlingschef för den mytomspunna tävlingen, en roll som han hade i åtta år.

Det var 1988 som Auriol bytte från motorcykel till bil. Detta ett år efter att han kraschade i just Dakarrallyt och bröt båda fotlederna. Vid tillfället ledde han rallyt med en sträcka kvar att köra.

ANNONS

När han rehabiliterade sig från den skadan så passade han på att försöka slå rekordet för snabbaste jorden runt-flygningen med ett propellerplan. Han gjorde det med en färd som tog 89 timmar.

LÄS MER:Bjørgen om skadan i tv-kampen: "Väldigt ont"

LÄS MER:Irwin Rivera anklagas för två mordförsök – knivhögg sina systrar

LÄS MER:Tiger Woods växte upp med pappan Earls otrohetsaffärer

Blev 68 år gammal

Årets Dakarrally pågår och leds just nu av Stephane Peterhansel. En förare som hade en speciell relation till Auriol – hans far var nämligen ikonens mekaniker under hans storhetstid.

– Han var en fantastisk man. Han log alltid i de tuffaste ögonblicken, säger Peterhansel till France24.

– Detta är en sorglig dag för rallyvärlden och för Dakarrallyt.

Hubert Auriol blev 68 år gammal.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS