Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Laurel Hubbard från Nya Zeeland blir den första transpersonen att tävla i ett OS. Arkivbild.
Laurel Hubbard från Nya Zeeland blir den första transpersonen att tävla i ett OS. Arkivbild. Bild: Mark Schiefelbein/AP/TT

Hubbard blir första transpersonen i OS

Den nyzeeländska tyngdlyftaren Laurel Hubbard har tagits ut för att representera sitt land i Tokyo-OS och blir därmed den första transperson att tävla i olympiska spel.

Hubbard kommer att delta i damernas 87-kilosklass uppger Nya Zeelands olympiska kommitté i ett uttalande.

"Jag känner mig tacksam och ödmjuk av den vänlighet och det stöd som så många nyzeeländare har visat mig", säger Hubbard i uttalandet.

43-åriga Hubbard föddes i en manlig kropp, men korrigerade kön till kvinna i 30-årsåldern. Tidigare tävlade hon som man, men fick tillåtelse att börja tävla med damerna sedan hon visat tillräckligt låga testosteronnivåer.

Internationella olympiska kommittén (IOK) tillåter transpersoner att tävla såvida testosteronnivåerna är tillräckligt låga, under 10 nanomol per liter. Det kriteriet uppfyller Hubbard.

Beslutet att tillåta Hubbard att medverka i OS har ifrågasatts, bland annat av tidigare idrottare. Kritikerna menar att IOK inte tar hänsyn till vad man anser är fördelar av att ha genomgått puberteten som man.