Hovås golfklubb får skjuta 25 gäss

På Hovås golfklubb har man försökt skrämma bort gässen med hjälp av både raketer och fejkade jätteormar. Men fåglarna genomskådar ofta bluffarna. Och nu riskerar 25 av dem att skjutas istället.
– De är otroligt smarta, säger Niklas Svantesson, klubbchef.

ANNONS
|

Problemet är inte nytt. Den vitkindade gåsen är en välmående och expanderande art som syns på allt fler ställen i landet. Det gör att, bland annat, golfbanor får besök av de stora fåglarna – vilket skapar problem.

– Det har accentuerats de senaste åren. Den ökar kraftigt i population, säger Niklas Svantesson, klubbchef för Hovås GK.

Klubben har nu vänt sig till Länsstyrelsen och fått tillstånd att bedriva skyddsjakt på gässen. Från och med nu och till november har man tillåtelse att fälla 25 gäss på sin anläggning – trots att det i år varit ovanligt stilla på fågelfronten.

– Jag vet inte riktigt varför det är så och vågar inte gissa heller. Men det har varit mycket lugnare och de små grupper som har funnits har vi försökt styra bort istället för att skjuta dem. Jag hoppas att vi slipper såklart, men jag skulle kunna tänka mig att de hittar hit så småningom. De har ju samma problem på Askimsbadet som ligger här i närheten, säger Niklas Svantesson.

ANNONS

”De är väldigt på alerten”

För klubben är skyddsjakt en sista utväg på ett problem som man brottats med på en mängd olika sätt, med högst varierande resultat. Tidigare har man försökt skrämma bort gässen genom att lägga ut stora slangar som ska se ut som ormar, eller genom att placera ut rovfåglar av plast. Men gässen har ganska snabbt insett att ”farorna” inte är på riktigt.

Niklas Svantesson, klubbchef för Hovås GK.
Niklas Svantesson, klubbchef för Hovås GK. Bild: Hovås GK

Klubben har till och med använt sig av fyrverkerier och skjutit raketer mot gässen.

– Ja, man måste försöka göra allt man kan för att avleda dem och då är fyrverkerier något som skyddsjägarna rekommenderar. Vi har märkt att det enda som får effekt är när man stör dem på många olika sätt. De är otroligt smarta. Har man skjutit en raket mot dem och kommer ett par dagar senare igen så märker de det direkt och sticker. De är väldigt på alerten.

Hur störande är gässen för er verksamhet?

– Det som stör är ju att det fastnar bajs på skor och klubbor och vagnar. Om man då drar in det i restaurangen så kan det ju bli ett sanitärt problem.

Men ni kommer inte att kunna skjuta alla gäss?

– Nej, målet är inte att döda dem utan att skrämma dem. Vi skjuter aldrig enstaka fåglar, utan det ska vara när de är i en så stor grupp som möjligt. Och eftersom det är tätbebyggt område så behöver man underrätta polisen varje gång också. Så det är inget vi gör till vardags.

ANNONS

Har du sett golfare som tappat fattningen och börjat jaga gäss med klubban?

– Haha. Nej, men varje gång jag själv är i närheten av gäss så försöker jag störa dem. Vi försöker störa dem på så många sätt som möjligt, för det tycker de inte om. Det kan räcka med att gå mot dem. Men gemene golfare gör inte detta, utan vi är några få personer som försöker göra det på ett bra sätt, säger Niklas Svantesson.

LÄS MER:Så hamnade den unika golftävlingen på Vallda

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att problemen med gäss är ökande, både i Sverige och internationellt, och att olägenheterna kan innebära en ekonomisk skada för klubben. Dessutom påpekar man att spillningen från fåglarna kan leda till en ökad risk för sjukdomar. Man konstaterar också att de skrämselinsatser som gjorts inte gett tillräckligt bra resultat – och beviljar därför tillstånd för skyddsjakt.

STOCKHOLM 2008-07-03En vitkindad gås som blir allt vanligare, kan förväxlas med kanadagås.Foto Hasse Holmberg / SCANPIX Kod 96
STOCKHOLM 2008-07-03En vitkindad gås som blir allt vanligare, kan förväxlas med kanadagås.Foto Hasse Holmberg / SCANPIX Kod 96 Bild: Hasse Holmberg / TT

Vitkindad gås

Heter på latin Branta leucopsis och är en gås inom familjen änder.

Vitkindad gås är en flyttfågel som sedan tidigare mest häckat i Arktis. Sedan 1970-talet har den dock börjat häckan även i Skandinavien.

Den är är en kompakt, ganska korthalsad gås med svart, vit och grå fjäderdräkt.

Den häckar i nära anslutning till kusten och uppträder i många olika typer av häckningsbiotoper som klipphyllor, gräsiga stränder, låga öar och flacka sandrevlar.

Dess föda består av växtmaterial, bland annat vide.

Källa: Wikipedia

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS